Vanwege onderhoud is het niet mogelijk om kaarten te bestellen of om in te loggen op je account. Probeer het later opnieuw. Onze excuses voor het ongemak.

Concertgebouworkest
Concertgebouworkest

3 december 2020

Horizon | Swart, Andriessen, Loevendie, Kortekaas, Keuris

Antony Hermus, dirigent

Speel Nederlands met me

Kaarten & programma
december 2020 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Celia Swart Reflection and Identity (opdrachtcompositie, wereledpremière)
Louis Andriessen Tapdance
Theo Loevendie Flexio
Bram Kortekaas nieuw werk (opdrachtcompositie, wereldpremière)
Tristan Keuris Movements

In de innovatieve serie Horizon presenteert het Concertgebouworkest Speel Nederlands met me. Antony Hermus dirigeert orkestwerken van Nederlandse componisten. De hele week klinkt kamermuziek van eigen bodem.

Speel Nederlands met me

Nederlandse componisten staan internationaal hoog aangeschreven. In het Horizon-programma Speel Nederlands met me dirigeert Antony Hermus Nederlandse werken van veertig jaar geleden naast nieuw werk van jonge componisten Celia Swart en Bram Kortekaas. Hoe staat de muziek van eigen bodem ervoor? Het Nederlandse componeren is in beweging; ook het Concertgebouworkest staat nooit stil. Nederlandstalige solisten fungeren als extra smaakmakers: harpist Remy van Kesteren en slagwerker Dominique Vleeshouwer. Sopraan Katrien Baerts is van Vlaamse bodem en neemt werken van Strauss en Reger voor haar rekening.

Nederlandse muziek in 1980 en nu

Veertig jaar geleden werd Flexio, dat Theo Loevendie voor het Concertgebouworkest schreef, te moeilijk geacht, terwijl het als conservatief bekritiseerde Movements van Keuris mee op tournee werd genomen. Zijn zulke tegenstellingen er nog wel? Jonge componisten Celia Swart en Bram Kortekaas – de laatste blikt terug op de discussies tussen de Aktie Notenkraker en het Concertgebouworkest in 1970 – putten net zo lief uit diverse muziektradities als uit nieuwe media. De Nederlandse muziek heeft een heel eigen taal, mede dankzij Louis Andriessen, die generaties jonge componisten wereldwijd beïnvloedde. Van hem klinkt het speelse Tapdance voor slagwerk en ensemble.

Nederlandse muziek

Van 29 november tot en met 6 december klinkt op diverse locaties kamermuziek van eigen bodem. De week wordt afgesloten met een afsluitend muziekfeest. Ter verdieping zijn er video-inleidingen en uiteraard de kosteloos verkrijgbare Horizongids vol achtergrondinformatie.

Fonds Podiumkunsten NL

Reflection & Identity van Celia Swart en het nieuwe werk van Bram Kortekaas zijn tot stand gekomen met steun van het Fonds Podiumkunsten NL.

Logo Fonds Podiumkunsten NL