30, 31 maart & 1 april 2022

Myung-whun Chung, dirigent

Gautier Capuçon, cello

Tsjaikovski en Bruckner

Kaarten & programma
maart 2022 woensdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Kaarten
maart 2022 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Kaarten
april 2022 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Kaarten
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Rococo-variaties voor cello en orkest
Anton Bruckner Symfonie nr. 4 'Romantische'

Cellist Gautier Capuçon soleert bij het Concertgebouworkest in Tsjaikovski’s nostalgische Rococo-variaties. Myung-whun Chung dirigeert daarnaast Bruckners geliefde Vierde symfonie.

Tsjaikovski opent de poort naar een voorbije belle époque van krullerige motieven, bladgoud en glimlachende cherubijntjes.

Met Myung-whun Chung heeft het Concertgebouworkest een lange relatie. Zijn frisse kijk op romantisch repertoire komt hier uitstekend van pas: Tsjaikovski en Bruckner zijn volbloed-romantici. In de ‘Rococo-variaties’ laat Tsjaikovski horen dat hij net zozeer werd beïnvloed door de elegantie en transparantie van Mozart en de Klassieken. Het pakkende hoofdthema opent de poort naar een voorbije belle époque van krullerige motieven, bladgoud en glimlachende cherubijntjes. Als ´verteller´ fungeert de Franse cellist Gautier Capuçon, die acht jaar na zijn debuut terugkeert bij het Concertgebouworkest.

Ook Anton Bruckners Vierde symfonie klinkt als een reis naar andere tijden en sferen. De componist hoorde er zelf een Middeleeuwse stad, ridders te paard, vogelzang en ruisende wouden in. Vandaar dat hij deze symfonie zijn ´Romantische´ noemde. Met dit werk kreeg de componist eindelijk waardering. Vooral in Nederland: al in 1897 leidde Willem Mengelberg de eerste uitvoering door het Concertgebouworkest – Bruckners Vierde symfonie is een rotsvast onderdeel van het repertoire gebleven.