20, 22 december 2020

Concertstream

Valery Gergiev dirigeert Bruckner

Kaarten & programmaAudio & Video
Dit concert betreft een stream via onze website.
december 2020 zondag 14:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
december 2020 dinsdag 20:30
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Dmitri Sjostakovitsj Vioolconcert nr. 1
Anton Bruckner Symfonie nr. 9

Valery Gergiev leidt Bruckners monumentale Negende symfonie. Gergievs landgenoot Sergei Dogadin debuteert als solist Sjostakovitsj’ intense Eerste vioolconcert.

Monumentale zwanenzang

Wanneer Valery Gergiev Bruckners Negende symfonie dirigeert, kun je een bijzonder intens concert verwachten. Bruckners monumentale zwanenzang in de concertzaal horen is altijd een belevenis, en al helemaal als het Concertgebouworkest geleid wordt door Valery Gergiev, de Russische topdirigent die bekend staat om zijn gepassioneerde stijl, zijn eigenzinnige visie en zijn inlevingsvermogen. Voor liefhebbers van het grote symfonische repertoire kan het niet mooier

Zeggingskracht en intensiteit

Meer nog dan Bruckners eerdere symfonieën heeft de Negende een tragische en spirituele lading: hier neemt de componist bewust afscheid van het leven. Tijdens het jarenlange compositieproces zei hij: ´Dit wordt mijn meesterwerk. Hopelijk laat God mij leven tot het voltooid is.´ Dat was hem niet vergund; het slotdeel ontbreekt. Maar de drie voltooide delen hebben een zeggingskracht en een intensiteit waar niets aan toe te voegen is.

Energiek en tegendraads

Sergei Dogadin debuteert als solist in Sjostakovitsj´ Eerste vioolconcert, een energiek en tegendraads werk dat destijds nooit door de strenge sovjet-censuur had kunnen komen. Sjostakovitsj hield het dan ook onder de pet tot Stalin overleden was, waarna het zowel op zijn landgenoten als in het buitenland enorme indruk maakte. De solopartij verlangt zowel technische virtuositeit als diepgang - beide zijn ruimschoots aanwezig bij rijzende ster Sergei Dogadin.

 

Audio & Video