23 april 2021

Matthias Goerne, bariton

Schubert, Strauss, Glanert

Van Zweden leidt Beethoven 5

Kaarten & programmaAudio & Video
Dit concert wordt op 23 april a.s. gratis gestreamd op concertgebouworkest.nl, Facebook en YouTube.
april 2021 vrijdag 20:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Franz Schubert An Sylvia, D891
Franz Schubert Tränenregen (orkestratie Webern)
Detlev Glanert Der Einsiedler (opdrachtcompositie, wereldpremiière)
Richard Strauss Ruhe, meine Seele
Richard Strauss Morgen!
Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 5

De Vijfde symfonie van Beethoven door het Concertgebouworkest onder Jaap van Zweden, dat is een muzikaal evenement van de eerste orde. Zeker als bariton Matthias Goerne ook nog Schubert, Strauss en Glanert zingt.

Jaap van Zweden en de Vijfde van Beethoven

Dirigent Jaap van Zweden behoeft geen introductie. Hetzelfde geldt voor De Vijfde symfonie van Beethoven. Het vernuftige bouwwerk op de beroemdste vier noten uit de westerse muziekgeschiedenis is voor menigeen als de archetypische symfonie gaan gelden. Hoewel de partituur steunt op een minimum aan thematisch materiaal, vloeit ze over van ritmische energie en emotionele vergezichten. Zelfs bij zo´n overbekend werk is geen uitvoering hetzelfde, elke dirigent voegt persoonlijke nuances toe. Dat maakt nieuwsgierig: hoe zal Jaap van Zweden het aanpakken?

Grenzeloze weemoed

Matthias Goernes liedinterpretaties worden tot de beste ter wereld gerekend. Als geen ander kan hij de grenzeloze weemoed van Franz Schubert en Richard Strauss over het voetlicht brengen. Met het Concertgebouworkest brengt hij Schuberts liederen An Sylvia en Tränenregen en Richard Strauss’ Ruhe, meine Seele en Morgen! De wereldpremière van Detlev Glanerts Der Einsiedler vormt daarop een prachtige aanvulling. De Duitse componist voelt zich thuis bij de klankwereld van de Romantiek en schreef al menig meeslepend werk voor het Concertgebouworkest.

Preludium

Lees ook de uitgebreide toelichting van dit concertprogramma op de website van Preludium.

Audio & Video