Pers

Persoverzicht

Concertgebouworkest speelt weer

28 mei 2020

Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft deze week diverse scenario’s verkend om als symfonieorkest te kunnen musiceren met inachtneming van de coronamaatregelen.

Concertgebouworkest repeteert op de vlakke vloer van de Grote Zaal van Het Concertgebouw (foto: Milagro Elstak)
Concertgebouworkest repeteert op de vlakke vloer van de Grote Zaal van Het Concertgebouw (foto: Milagro Elstak)

Onder leiding van dirigent Gustavo Gimeno heeft het orkest op de vlakke vloer van de Grote Zaal van Het Concertgebouw toegewerkt naar een bezetting voor het uitvoeren van symfonisch repertoire. Tijdens repetities met een afstand van 1,75 meter tussen de musici onderling is gebleken dat het goed mogelijk is om symfonische werken met een niet al te grote bezetting uit te voeren, vooralsnog zonder publiek.

De repetities tonen aan dat het voor het Concertgebouworkest mogelijk is te functioneren binnen de kaders van de noodverordening. Deze mogelijkheid is geboden door de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, die hiermee een uitzondering maakt op het algemene verbod op samenkomsten. ‘Samenkomsten die noodzakelijk zijn voor de voortgang van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties mogen doorgaan met maximaal 100 personen, en als er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden’, aldus artikel 2.1.2.b van de Noodverordening Covid-19 Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland dd. 8 mei 2020.

Op woensdag 3 juni om 20.15 uur wordt Beethovens Zevende symfonie gestreamd, op vrijdag 5 juni om 20.15 uur vindt een livestream plaats van Dvořák's Achtste symfonie. De concerten onder leiding van Gustavo Gimeno zijn te volgen via www.concertgebouworkest.nl en de Facebook- en YouTube-kanalen van het orkest. Mediapartner AVROTROS, mediapartner van het orkest, gaat de streams delen via de website van Radio 4.

Repetitiefragment

Deel: