Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

Educatieve Apps

Het Koninklijk Concertgebouworkest ontwikkelt samen met Uitgeverij Follow a Muse een reeks educatieve apps voor alle kinderen in de basisschoolleeftijd. De pc-versies van deze apps zijn gratis voor scholen en kunnen gebruikt worden op het digibord.  

Elke app van RCO Kids bevat zes kant-en-klare lesbrieven. Bij de samenstelling is uitgegaan van kerndoel 54 van TULE en het nieuwe leerplankader kunstzinnige oriëntatie primair onderwijs (SLO). De lesbrieven bieden stof voor een klassikaal project waarmee de school ongeveer drie à vier weken aan de slag kan.

De apps gaan uit van een brede educatieve context, en in de lessen worden - naast muziek - ook aspecten van beeldende vormen en wereldoriëntatie betrokken. De apps zijn dan ook vooral bedoeld voor de kerndocent, maar uiteraard kan een enthousiaste vakdocent muziek er ook mee uit de voeten.

De pc-apps voor het primair onderwijs zijn gratis dankzij bijdragen van Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest, het Jacobson Fonds, de FIL Foundation en de Fiep Westendorp Foundation.

Carnaval der Dieren

In samenwerking met Uitgeverij Follow a Muse wordt ook voor de kleutergroepen (1&2) hard gewerkt aan een kleurrijke en speelse app, waarin het Carnaval der Dieren van componist Saint-Saëns centraal staat. 

Deze vierde educatieve app komt tot stand door een heel bijzondere samenwerking met de Fiep Westendorp Foundation.

De Carnaval der dieren app wordt onderdeel van de feestelijkheden rondom de 100e geboortedag van tekenares Fiep Westendorp. En met de kleuterapp maakt het Koninklijk Concertgebouworkest zijn reeks educatieve apps compleet. Dubbelop reden voor feest!

We verwachten de app in april 2017 te lanceren. Houd onze website in de gaten, of vraag informatie aan via info@followamuse.nl om op de hoogte te blijven.

Peter en de wolf

thuis op de iPad…

Wie is er niet mee groot geworden? Peter en de wolf op de platenspeler, prentenboek op schoot en maar meeluisteren. Met deze interactieve app brengt het Koninklijk Concertgebouworkest de avonturen van Peter, grootvader, de kat, de eend, het vogeltje en natuurlijk die akelige wolf met moderne technieken in huis of onderweg op de iPad.

Een video-opname van Prokofjevs Peter en de wolf door een zichtbaar enthousiast Concertgebouworkest onder leiding van Otto Tausk vormt de basis. De opname is verrijkt met prachtige interactieve illustraties en animaties van Cristina Garcia Martin, begeleid door de vertelstem van acteur Tom Jansen. Zo leren kinderen spelenderwijs van alles over de muziek en over muziekinstrumenten.

Wilt u het verhaal zelf aan uw kind voorlezen? Dan schakelt u de vertelstem uit en krijgt u de voorleestekst onder in beeld. Er zijn ook veel extra weetjes en feiten in de app te vinden over de muziek, de componist en over het Concertgebouworkest.

Winnaar van de Gouden @penstaart 2015.

Download the app today

… en op school op het digibord

Peter en de Wolf digibord app

Peter en de Wolf is ontwikkeld voor gebruik in de groepen 3 en 4 van het Primair Onderwijs, en werd in onze pioniersscholen ook enthousiast opgepakt door 2e en 5e groepers.

Via een pc-app op de computer van de docent kunnen Peter en zijn dierenvriendjes op het digibord tevoorschijn worden getoverd. 

De app gaat uit van een brede educatieve context; de lessen en de werkbladen gaan niet alleen over muziek, maar ook bijvoorbeeld over dieren, over emoties of over Rusland. De app is dan ook vooral bedoeld voor de kerndocent, maar uiteraard kan een enthousiaste vakdocent muziek er ook mee uit de voeten.

De educatieve module bevat zes kant-en-klare lesbrieven. Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met Meesters in Muziek (Moet je doen – muziek). Bij de samenstelling is uitgegaan van kerndoel 54 van TULE.

De lesbrieven bieden stof voor een klassikaal project waarmee de school  ongeveer drie à vier weken aan de slag kan.

Schilderijen van een tentoonstelling

op school op het digibord

Hoe klinkt een enge dwerg? Of een grote statige stadspoort? Hoe verklank je dansende kuikentjes? En hoe kun je muziek schilderen?

Schilderijen van een tentoonstelling is ontwikkeld voor gebruik in de groepen 5 en 6 van het Primair Onderwijs.

Met deze prachtoge, interactieve app gaan kinderen zelf aan de slag en maken een eigen melodie, een eigen schilderij, een eigen muzikale animatie en ter afsluiting tadaa!.... een eigen tentoonstelling.

Een opname van Moesorgski's Schilderijen van een tentoonstelling door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons vormt de basis van de app.

De educatieve app bevat zes kant-en-klare lesbrieven. Bij de samenstelling is uitgegaan van kerndoel 54 van TULE en het bij het nieuwe leerplankader kunstzinnige oriëntatie primair onderwijs (SLO). In de lessen worden - naast muziek - ook aspecten van beeldende vorming en wereldoriëntatie betrokken. De lesbrieven bieden stof voor een klassikaal project waarmee de school ongeveer drie à vier weken aan de slag kan.

 

Romeo & Julia

op school op het digibord…

Romeo & Julia is de derde app in de reeks educatieve apps van het Concertgebouworkest. Daarmee maken kinderen van groep 7 en 8 kennis met het beroemdste liefdesverhaal aller tijden. Ze leren de schrijver William Shakespeare kennen en de componist, Sergej Prokofjev.

Met deze eigentijds geïllustreerde Romeo & Julia maken kinderen kennis met het beroemdste liefdesverhaal ooit geschreven! Kinderen leren de muziek van Prokofjev kennen, leren samen swingende bodypercussie spelen en schrijven hun eigen rap.

Een opname van Romeo & Julia door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Daniele Gatti vormt de basis van de app.

De educatieve app bevat zes kant-en-klare lesbrieven. Bij de samenstelling is uitgegaan van kerndoel 54 van TULE en het bij het nieuwe leerplankader kunstzinnige oriëntatie primair onderwijs (SLO). In de lessen worden - naast muziek - ook aspecten van wereldoriëntatie betrokken.

De lesbrieven bieden stof voor een klassikaal project waarmee de school ongeveer drie à vier weken aan de slag kan.

…en op de iPad

Droom weg met het muzikale liefdesverhaal van Romeo & Julia, de twee geliefden afkomstig uit families die elkaar naar het leven staan. De app combineert een video-opname van het Koninklijk Concertgebouworkest met eigentijdse, verhalende animaties. De app heeft een voorleesfunctie en biedt ruim 25 minuten kijk-, luister- en leesplezier. De tekst is geschreven door rapper Pascal Griffioen (DefP) en wordt voorgelezen door Martijn Lakemeier.

Tot op de dag van vandaag is iedereen dol op het tragische verhaal over de liefde tussen twee kinderen, die onmogelijk werd gemaakt, omdat hun families elkaar eeuwenlang niet konden uitstaan.

Over het verhaal zijn boeken geschreven, er zijn balletten en films over gemaakt en er is muziek voor gecomponeerd. De muziek die in de app klinkt, is van componist Sergej Prokofjev en wordt gespeeld door het Koninklijk Concertgebouworkest.

Wilt u het verhaal zelf aan uw kind voorlezen? Dan schakelt u de vertelstem uit en krijgt u de voorleestekst onder in beeld. Er zijn ook veel extra weetjes en feiten in de app te vinden over de muziek, de componist en over het Concertgebouworkest. 

Download the app today