Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug

Herbert
Blomstedt

dirigent

Herbert Blomstedt werd als zoon van Zweedse ouders in de Verenigde Staten geboren. Hij studeerde in Stockholm en Uppsala en volgde lessen orkestdirectie aan de Juilliard School in New York.

In Darmstadt bekwaamde hij zich in de moderne muziek en aan de Schola Cantorum Basiliensis in de oude muziek. Hij werkte met Igor Markevich in Salzburg en met Leonard Bernstein in Tanglewood.

Herbert Blomstedt debuteerde in 1954 bij het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Stockholm.

Hij was chef-dirigent van verschillende Scandinavische orkesten, de Staatskapelle Dresden, het NDR Sinfonieorchester en de San Francisco Symphony, waar hij nu conductor laureate is. Van 1998 tot 2005 was hij chef-dirigent van het Gewandhausorchester Leipzig, dat hem bij zijn afscheid benoemde tot eredirigent.

Herbert Blomstedt werkt met vooraanstaande symfonieorkesten over de hele wereld en leidde concerten tijdens de grote festivals in Edinburgh, Salzburg en Luzern.

Onder zijn vele cd-opnamen worden die van de volledige symfonieën van Sibelius en Nielsen in het bijzonder geroemd.

Herbert Blomstedt kreeg verschillende eredoctoraten en is lid van de Koninklijke Zweedse Muziekacademie. In 2003 ontving hij uit handen van de Duitse president Johannes Rau het Grosses Bundesverdienstkreuz.

Zijn 90ste verjaardag in 2017 vierde Blomstedt met een boek, diverse cd-uitgaven en een internationale tournee van 90 concerten. In januari 2018 werd hem de International Classical Music Award toegekend op basis van zijn cd’s met de symfonieën van Beethoven.

Sinds 1983 staat hij zeer geregeld voor het Koninklijk Concertgebouworkest. De laatste keer was in maart 2017 met werken van Beethoven en Dvořák. Op 25 en 26 mei keerde hij terug met de Symfonie fantastique van Berlioz.