Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug

Jaap
van van Zweden

‘Yep, it’s Jaap.’ Met die woorden meldde Alex Ross van The New Yorker begin 2016 de benoeming van Jaap van Zweden tot chef van de New York Philharmonic.In die positie zal de Nederlandse dirigent in 2018 officieel aantreden.

Daarmee keert hij terug naar de stad waar hij als zestienjarige viool ging studeren aan de Juilliard School of Music. Drie jaar later werd hij concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest, de jongste uit de geschiedenis.

Een dirigeerstokje nam hij voor het eerst ter hand op verzoek van Leonard Bernstein, tijdens een orkestrepetitie. Het betekende een stimulans om zich in dit vak te bekwamen. In 1997 zegde Van Zweden het concertmeesterschap vaarwel en hing hij de viool aan de wilgen.

Zijn eerste chef-dirigentschap had hij bij het Orkest van het Oosten in Enschede. Volgende haltes in zijn carrière waren het Residentie Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest, en de benoeming tot chef van het Dallas Symphony Orchestra, waar hij in 2018 afscheid neemt.

Van Zweden stond voor alle belangrijke orkesten van de Verenigde Staten en werd in 2012 door Musical America uitgeroepen tot Conductor of the Year. In Europa stond hij onder meer voor het Concertgebouworkest, de Berliner en de Wiener Philharmoniker. Van Zweden is tevens chef van de Hong Kong Philharmonic, waar hij voor het label Naxos een integrale opname maakt van Wagners Der Ring des Nibelungen.