Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug

Janine
Jansen

Viool

Janine Jansen behoort tot ´s werelds topviolisten. Niet voor niets reisde ze al diverse malen mee met het Koninklijk Concertgebouworkest, zoals in 2010 op tournee door Spanje en de Verenigde Staten, in april 2011 naar Berlijn (staatsbezoek), in februari 2012 én januari 2017 naar China en in maart 2013 naar Zuid-Afrika.

Ze soleert ook bij orkesten als het Chicago Symphony Orchestra, The Philadelphia Orchestra, het London Symphony Orchestra en de Berliner en Wiener Philharmoniker.

In december 2004 maakte Janine Jansen een ‘dubbeldebuut’ bij het Koninklijk Concertgebouworkest met het Vioolconcert van Britten en het Tweede vioolconcert van Prokofjev. Sindsdien is ze regelmatig te gast. In november 2014 verzorgde ze met het orkest de wereldpremière van Michel van der Aa’s aan haar opgedragen Vioolconcert. In januari 2018 speelde ze Bruchs Eerste vioolconcert onder leiding van Daniele Gatti in Amsterdam en in Carnegie Hall, New York.

Janine Jansen won vele prijzen, waaronder vier Edisons en driemaal een ECHO Klassik. In 2003 ontving ze de Nederlandse Muziekprijs, in oktober 2008 de VSCD Klassieke Muziekprijs en in januari 2013 de Concertgebouw Prijs. Ook is ze onderscheiden met de Instrumentalist Award van de Royal Philharmonic Society. Janine Jansen bespeelt de ‘Rivaz-Baron Gutmann’-Stradivarius uit 1707, haar ter beschikking gesteld door Dextra Musica.