Mozart: Symfonie nr. 35 'Haffner'

Gratis

Steun het orkest

Mocht u het Concertgebouworkest willen steunen in deze onzekere tijden, bijvoorbeeld door een eenmalige donatie, dan zijn wij u daar zeer dankbaar voor.

lees meer over schenken

Gespeelde werken

Wolfgang Amadeus Mozart Symfonie nr. 35 'Haffner'

Deze video bekijken?

Om de video’s te bekijken dient u ingelogd te zijn. Indien u geen account heeft, kunt u hier een nieuw account aanmaken.
Inloggen

Beschrijving

Het Concertgebouworkest speelt Mozarts Symfonie nr. 35 onder leiding van Bernard Haitink. De 35ste symfonie heet ‘Haffner’ naar de familie Haffner uit Salzburg, de opdrachtgever van het werk.

Mozarts Symfonie nr. 35 ‘Haffner’

Mozarts Symfonie nr. 35 heet ‘Haffner’ naar de familie Haffner uit Salzburg, die de opdracht voor een nieuwe symfonie gaf toen Sigmund Haffner in de adelstand werd verheven. De Mozarts kenden de Haffners door Sigmund Haffners vader, die als burgemeester van Salzburg de Mozarts bij hun eerste tours door Europa zeer had geholpen. Mozart was zelf blij verrast met zijn 35ste symfonie: ‘Mijn nieuwe ‘Haffner’-symfonie heeft me echt verbijsterd. […] Het moet zonder twijfel een klapper worden.’

Bernard Haitink, eredirigent

Bernard Haitink leidde het Concertgebouworkest voor het eerst in 1956. Van 1961 tot 1988 was hij chef-dirigent, en in 1999 werd hij tot eredirigent benoemde. Na zijn chefschap in Amsterdam leidde hij veertien jaar lang de Royal Opera in Londen (Covent Garden). Hij was ook music director van de Glyndebourne Festival Opera en chef-dirigent van het London Philharmonic Orchestra, de Sächsische Staatskapelle Dresden en het Chicago Symphony Orchestra. Bernard Haitink ontving gedurende zijn loopbaan vele binnen- en buitenlandse onderscheidingen.

Lees meer

Populair