Academie van het Concertgebouworkest gaat twintigste seizoen in

Jubileumseizoen 2022/2023 start met twaalf nieuwe academisten 
Noemi Funez Palencia, Sasha Witteveen, Michael Nodel, Marie Velin Langlamet, Gerard Sánchez Safont, Maria Victoria Muñoz Zaragozá, Emile Souvagie, Nadia Ettinger, Javier Rodas Sanchez, Pablo Flores Regidor, Cord Koss, Izak Hudnik (©Eduardus Lee)
Noemi Funez Palencia, Sasha Witteveen, Michael Nodel, Marie Velin Langlamet, Gerard Sánchez Safont, Maria Victoria Muñoz Zaragozá, Emile Souvagie, Nadia Ettinger, Javier Rodas Sanchez, Pablo Flores Regidor, Cord Koss, Izak Hudnik (©Eduardus Lee)
De Academie van het Concertgebouworkest bestaat twintig jaar. Sinds het seizoen 2002/2003 leidt de Academie met veel succes talentvolle jonge musici op in het orkestvak. De meeste oud-academisten – inmiddels 106 – hebben hun weg gevonden naar een professioneel orkest, van wie er maar liefst veertien volwaardig lid zijn van het Koninklijk Concertgebouworkest. Het twintigjarig jubileum wordt dit seizoen gevierd met onder meer een concert in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw, waarin de deelnemers van dit seizoen samenspelen met oud-academisten. 
 
De laatste jaren stijgt het aantal academieplaatsen per seizoen. Dit zijn de twaalf talentvolle jonge musici die op 14 september zijn begonnen aan hun academiejaar bij het  Concertgebouworkest:  
Nadia Ettinger - viool 
Pablo Flores Regidor - viool 
Cord Koss - viool 
Michael Nodel - viool 
Noemí Fúnez Palencia - altviool 
Francisco Javier Rodas Sánchez - altviool 
Izak Hudnik – cello 
Marie Velin Langlamet - cello 
Sasha Witteveen – contrabas 
Maria Muñoz Zaragoza - hobo  
Emile Souvagie – klarinet 
Gerard Sánchez Safont - hoorn 
 
De Academie van het Concertgebouworkest 
Gedurende een heel concertseizoen (september-juni) nemen de academisten deel aan orkestproducties en worden ze begeleid door orkestleden. Daarnaast volgen ze lessen, workshops, trainingen (onder meer auditietraining) en spelen ze kamermuziekconcerten op diverse locaties. Ook leren de academisten hun kennis en kunde over te brengen tijdens een driedaags educatieproject op de VISIO School voor blinde en slechtziende kinderen. 
Aan het eind van het academieseizoen hebben de deelnemers een grondige kennis van en ervaring in het werk van een orkestmusicus. 
Met de Academie slaat het Concertgebouworkest een brug tussen het conservatorium en de beroepspraktijk. Tegelijkertijd is de Academie een kweekvijver voor het Concertgebouworkest zelf. De studenten worden opgenomen en opgeleid in de traditie van de orkestcultuur en maken zich de specifieke manier van samenspelen eigen: verantwoordelijkheid nemen, vertrouwen hebben, naar elkaar luisteren en risico nemen. 
 
Ondersteuning 
De Academie wordt volledig mogelijk gemaakt door Foundation Concertgebouworkest, die daarvoor donaties ontvangt van onder meer Ammodo, de Dutch Masters Foundation, Swiss Friends of the Concertgebouworkest, de Don Quixote Foundation, De Salon, particuliere schenkers en een aantal fondsen op naam.