Concertgebouworkest draagt concerten op aan slachtoffers oorlog in Oekraïne

Concerten worden afgesloten met Oekraïens volkslied
Koninklijk Concertgebouworkest foto: Simon van Boxtel
Koninklijk Concertgebouworkest foto: Simon van Boxtel
In het licht van de choquerende recente ontwikkelingen in Oekraïne heeft het Koninklijk Concertgebouworkest besloten de concerten van 3, 4 en 6 maart op te dragen aan de slachtoffers van deze verschrikkelijke en onwettige oorlog. De concerten, die geleid worden door de Finse dirigent Santtu-Matias Rouvali, zullen worden afgesloten met een uitvoering van het volkslied van Oekraïne, Ще не вмерла України (‘Glorie en vrijheid van Оеkraïne zijn nog niet verloren’).

Op het programma staan voorts Jean Sibelius’ Finlandia, Henriëtte Bosmans’ Concertstuk voor viool en orkest en Dmitri Sjostakovitsj’ Twaalfde symfonie, ‘Het jaar 1917’. De vraag of het programma aangepast zou moeten worden vanwege politieke connotaties deed zich gelden, maar na grondige besprekingen met de orkestmusici en dirigent Santtu-Matias Rouvali werd besloten het programma ongewijzigd te laten. Het repertoire is weliswaar verbonden aan politieke gebeurtenissen in het verleden, maar heeft geen directe relatie met de huidige oorlog in Oekraïne.

Het concert op donderdag 3 maart wordt live gestreamd via Concertgebouworkest.nl en de Facebook- en YouTube-kanalen van het orkest.