Concertgebouworkest duikt met dirigent Gianandrea Noseda diep in muziek van Luigi Dallapiccola

Nieuw opdrachtwerk van Bernd Richard Deutsch en Italiaanse werken die wortelen in de traditie  
Koninklijk Concertgebouworkest foto: Simon van Boxtel
Koninklijk Concertgebouworkest foto: Simon van Boxtel
Op 13 en 14 oktober geeft het Koninklijk Concertgebouworkest twee concerten onder leiding van Gianandrea Noseda rondom Italiaanse werken die veel meer bekendheid verdienen. Het concert op donderdag 13 oktober is het eerste van een reeks 'unieke luisterervaringen' die het orkest dit seizoen presenteert. Onder de titel In Depth klinkt dan Luigi Dallapiccola's Partita uit 1932. Alvorens het hele werk te dirigeren, laat Noseda aan de hand van live gespeelde voorbeelden horen hoezeer Partita geworteld is in de rijke Italiaanse muziektraditie. In het prachtige slotdeel, gebaseerd op een middeleeuws wiegelied, maakt de Nederlands-Iraanse sopraan Lilian Farahani haar debuut bij het Concertgebouworkest. 
 
Italiaanse traditie en Gustav Klimt 
Op vrijdag 14 oktober combineert het Concertgebouworkest Dallapiccola’s Partita met Ottorino Respighi’s kleurrijke Metamorphoseon, dat eveneens sterk verbonden is met de Italiaanse muziektraditie, en Igor Stravinsky’s Monumentum, een orkestbewerking van drie madrigalen van Carlo Gesualdo (1566-1613). Tijdens dit concert met tekst- en beeldprojectie leidt Gianandrea Noseda bovendien een nieuw opdrachtwerk van Weense componist Bernd Richard Deutsch, Phantasma, dat geïnspireerd is door het Beethoven-Fries, een groot wandschilderij van Gustav Klimt. Met deze Nederlandse première haakt het Concertgebouworkest aan bij de tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt, die vanaf 7 oktober te zien is in het Van Gogh Museum. 
Aan het concert op 14 oktober gaat een inleiding vooraf door Erwin Roebroeks in de Koorzaal. Direct na het concert is er de mogelijkheid om tijdens Meet the Artists in de Spiegelzaal vragen te stellen aan de dirigent, de soliste en een orkestmusicus.  
 
Gianandrea Noseda en Dallapiccola's Partita 
Gianandrea Noseda breekt al jaren een lans voor de muziek van Luigi Dallapiccola, die een belangrijke link vormt tussen vroeg-twintigste-eeuwse Italianen als Respighi en Malipiero enerzijds en de naoorlogse avant-garde van onder anderen Luigi Nono en Luciano Berio anderzijds. In 2010 verzorgde Noseda met het BBC Philharmonic Orchestra de eerste opname ooit van Dallapiccola's Partita.  
 
Unieke luisterervaringen 
Het volgende concert in de reeks unieke luisterervaringen is een intiem Late Night concert rondom liefde en verlies op 1 december onder leiding van Barbara Hannigan, in samenwerking met creatief partner Pierre Audi. Op 9 februari 2023 leidt honorair gastdirigent Iván Fischer het orkest midden in de Grote Zaal en het publiek tussen de orkestmusici in. Op 30 juni en 1 juli dirigeert Tan Dun de wereldpremière van zijn Requiem for Nature in de Gashouder, waarbij het orkest opnieuw samenwerkt met Pierre Audi.