Eerbetoon aan Bernard Haitink

Het Koninklijk Concertgebouworkest herdenkt zijn geliefde eredirigent Bernard Haitink, die op 21 oktober jl. overleed, met het Adagietto uit Mahlers Vijfde symfonie

foto: Milagro Elstak
foto: Milagro Elstak

Op donderdag 28 oktober wordt het werk, bij wijze van eerbetoon door de orkestmusici, als openingswerk aan het orkestprogramma onder leiding van Maxim Emelyanychev toegevoegd. Het wordt voorafgegaan door een korte toespraak en een minuut stilte. Het gehele concert wordt live gestreamd via concertgebouworkest.nl en YouTube.

Herdenkingsconcert in februari

Bovendien organiseert het Concertgebouworkest op zondagavond 6 februari 2022 een herdenkingsconcert onder leiding van honorair gastdirigent Iván Fischer. Bernard Haitink en Iván Fischer hadden zeer veel respect en bewondering voor elkaar en probeerden vaak elkaars concerten bij te wonen.

Meer informatie over dit concert volgt binnenkort.

Programma 28 oktober

Na Mahlers Adagietto leidt Maxim Emelyanychev – die vanavond zijn debuut maakt bij het Concertgebouworkest - de wereldpremière van Roukens’ Vertekende fantasie (naar J.P. Sweelinck), gevolgd door Haydns Sinfonia concertante met als solisten Ivan Podyomov (hobo), Gustavo Núñez (fagot), Tjeerd Top (viool) en Johan van Iersel (cello). Na de pauze klinken Beati pauperes van de 400 jaar geleden gestorven Sweelinck en Mendelssohns Vijfde symfonie, ‘Reformatie’.