Thomas Adès dirigeert het Koninklijk Concertgebouworkest

Kirill Gerstein is de solist in de Nederlandse première van Adès’ Pianoconcert en in een bijzondere versie van Liszts Totentanz 
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
De vooraanstaande componist/dirigent Thomas Adès leidt op donderdag 8 en vrijdag 9 december het Concertgebouworkest. De concerten bevatten meerdere Nederlandse premières. Zo beleeft Adès’ veelgeprezen Pianoconcert (2018) zijn eerste uitvoering in Nederland, met Kirill Gerstein als solist.  
  
Beide concerten openen met de Nederlandse première van Caryatids van Veronika Krausas, en besluiten met Igor Stravinsky’s Symfonie in drie delen. Op 8 december klinkt ook Franz Liszts Totentanz, waarbij pianist Kirill Gerstein een onbekende langzame passage toevoegt die Liszt oorspronkelijk mee had gecomponeerd. Op vrijdag 9 december dirigeert Thomas Adés de Nederlandse première van The Exterminating Angel Symphony, gebaseerd op delen uit zijn laatste opera. 
  
Inleiding en Meet the Artists op 9 december 
Aan het concert op vrijdag 9 december gaat een inleiding vooraf door Klaas Coulembier die om 19.15 uur van start gaat in de Koorzaal van Het Concertgebouw. Gratis kaartjes hiervoor zijn – zo lang de voorraad strekt – te verkrijgen via www.concertgebouworkest.nl of de Concertgebouwlijn (020 671 83 45). 
Na afloop van het concert van 9 december is iedereen welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden. Artistiek directeur van het Concertgebouworkest Ulrike Niehoff spreekt met Thomas Adès en twee orkestleden, slagwerker Mark Braafhart en basklarinettist Davide Lattuada, waarna gelegenheid zal zijn om vragen te stellen. 
  
Thomas Adès en het Concertgebouworkest 
Sinds zijn sensationele doorbraak in 1995 met zijn eerste opera Powder het Face geldt Thomas Adès als een van de belangrijkste componisten van zijn generatie. Al sinds 1995 staan werken van de Engelsman bij het Concertgebouworkest op het repertoire. Hij dirigeerde het orkest in juni 2011, in april 2016 (toen met onder meer zijn eigen Totentanz, een opdrachtwerk voor het Concertgebouworkest) en in oktober 2019. Een residency bij het Concertgebouworkest in seizoen 2019/2020, waarbij het Pianoconcert al met Kirill Gerstein uitgevoerd zou worden, werd bruut onderbroken door de coronapandemie.