Tan Dun leidt Concertgebouworkest in wereldpremière Requiem for Nature

Afsluiting Holland Festival in Gashouder met Pierre Audi, Laurens Symfonisch en solisten uit verschillende regio's in Oost-Azië 
Damon Albarn meets RCO, Gashouder Amsterdam. 12-02-22 © marcel molle
Damon Albarn meets RCO, Gashouder Amsterdam. 12-02-22 © marcel molle
Op 30 juni en 1 juli sluit het Koninklijk Concertgebouworkest het Holland Festival 2023 af met een bijzondere wereldpremière in de Gashouder (Westergas Amsterdam). Tan Dun leidt het orkest in zijn nieuwe opdrachtwerk, Requiem for Nature. Het zesdelige werk voor orkest, koor en solisten is geïnspireerd door eeuwenoude schilderingen in de Mogao-grotten, in de West-Chinese stad Dunhuang, en bevat zowel bewerkte gedeeltes uit Tan Duns Buddha Passion (2018) als compleet nieuwe delen.  
 
De productie is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Pierre Audi, creatief partner van het Concertgebouworkest, die al vaker zeer succesvol samenwerkte met Tan Dun. Belangrijke rollen zijn weggelegd voor het Rotterdamse koor Laurens Symfonisch en vier solisten die verschillende Oost-Aziatische culturen samenbrengen: de Mongoolse khoomei-bas (keelzanger) Hasibagen, die ook de morin khuur of paardenkopviool bespeelt, de Kantonese sopraan Candice Chung, de Tibetaanse sopraan Jianfang Yong en de Chinese pipaspeelster Han Yan. Gezamenlijk brengen zij enkele verhalen over het voetlicht die illustreren hoe onverstandig de mensheid al van oudsher omspringt met de natuur – bij monde van het koor vraagt de mens in dit requiem de natuur om vergeving. 
 
Het libretto is van Tan Dun, er wordt gezongen in het Engels, Mongools, Tibetaans, Kantonees en Sanskriet. Er is boventiteling in het Engels. 
 
De concerten beginnen om 20.15 uur en duren ongeveer 75 minuten (zonder pauze).
 
Het concert van vrijdag 30 juni wordt opgenomen door NTR voor radio-uitzending via NPO Klassiek op een nader bekend te maken datum. 
 
Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van Ammodo.