Artistiek directeur Ulrike Niehoff verlaat Koninklijk Concertgebouworkest in juli 2023

Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Artistiek directeur Ulrike Niehoff heeft aangekondigd dat ze het Concertgebouworkest aan het eind van het huidige seizoen 2022/2023 zal verlaten.

Sinds januari 2021 is Ulrike Niehoff artistiek directeur van het Concertgebouworkest, waar ze samen met Dominik Winterling en David Bazen het directieteam vormt. 

Dorothee van Vredenburch, voorzitter van het Stichtingsbestuur:
‘Ulrikes tijd als artistiek directeur kenmerkt zich door een reeks grote successen. Ulrike en haar twee collega’s van het directieteam loodsten het Concertgebouworkest door de pandemie, waarna het publiek op volle sterkte terugkeerde om te genieten van gevierde en veelgeprezen concerten in binnen- en buitenland. Ulrike gaf vorm aan een artistiek vizier dat de rijke erfenis van het orkest verenigt met zijn toewijding aan diversiteit en inclusie. Ze nodigde vele vooraanstaande dirigenten uit, zorgde voor de debuten van uitzonderlijke vrouwelijke dirigenten als Mirga Gražinytė-Tyla en Barbara Hannigan en verstrekte compositieopdrachten aan vrouwelijke componisten. Ulrike gaf en geeft hoge prioriteit aan het bereiken van de Amsterdamse gemeenschap in bredere zin, door het orkest op nieuwe locaties in de stad te laten optreden en gratis openluchtconcerten als seizoensopening te initiëren. En met Klaus Mäkelä als de komende chef-dirigent ziet de toekomst van het Concertgebouworkest er bijzonder rooskleurig uit. We betreuren Ulrikes besluit om te vertrekken maar respecteren het uiteraard, en danken haar voor haar uitmuntende werk. We wensen Ulrike veel succes met haar toekomstige werkzaamheden.’

Ulrike Niehoff: 
‘Ik ben trots op wat we bereikt hebben tijdens mijn betrekking als artistiek directeur bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Het orkest is in bloedvorm en heeft met Klaus Mäkelä een toekomstig chef-dirigent die het naar een uitzonderlijk veelbelovende toekomst kan leiden. Desondanks heb ik besloten mijn carrière ergens anders voort te zetten, iets waar ik later mededelingen over zal doen. Ik ben heel dankbaar voor de productieve samenwerking met het Stichtingsbestuur, mijn collega’s in het directieteam, alle stafleden en – vooral – alle musici van dit prachtige orkest.’

Ulrike Niehoff zal tot haar vertrek in juli met volle inzet blijven werken aan de artistieke invulling van de komende seizoenen. Het Stichtingsbestuur is inmiddels begonnen met overleggen over haar opvolging en is voornemens om nog vóór het vertrek van Ulrike een aankondiging te doen.