Scholen

Primair onderwijs

NTR SchoolTV

Onder de titel Het Concertgebouworkest presenteert: ‘Tussen je oren’ verschijnen in totaal twaalf filmpjes op schooltv.nl, waarvan zes in januari 2021. Bekijk ze op het videoplatform van het Concertgebouworkest.

naar het videoplatform

SchoolTV Concertgebouworkest tussen je oren

 

Kinderen in de hoofdrol

Kinderen spelen de hoofdrol in ‘Tussen je oren’. Door het Concertgebouworkest gespeelde klassieke meesterwerken roepen bij hen fantasieën op, die in de filmpjes tot leven komen. De muziek loopt uiteen van Mozart, Beethoven en Mahler tot Prokofjev, Stravinsky en Adams. Naast de kinderen en acteur Rogier van Erkel figureren ook enkele musici uit het orkest. Zo speelt in het eerste filmpje, Fernando en Piazzolla, concertmeester Liviu Prunaru mee. De fantasie van Fernando gaat over het maken van een ruimtereis en het ontmoeten van een marsmannetje.

Schooltv en het Concertgebouworkest willen hiermee graag kinderen aansporen hun fantasie de vrije loop laten bij het luisteren naar klassieke muziek. De reeks sluit aan op de campagne ‘Waar luister jij naar?’ waarmee het Concertgebouworkest sinds 2019 landelijk aandacht vestigt op klassieke muziek.

In de les

‘Tussen je oren’ kan onder meer in de les gebruikt worden door leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs. Bij ieder filmpje worden lesbrieven gemaakt met meer informatie over het Concertgebouworkest, de componist, het gespeelde werk en het instrument dat in het filmpje centraal staat. De filmpjes geven aanleiding tot opdrachten waarin niet alleen muziek aan bod komt, maar ook onderwerpen als emoties, planeten, sprookjes en filosoferen.

Dit project is mogelijk gemaakt door Het Willem en Wilhelmina Bouwes Fonds, het Jacobson Fonds, Het Mozart Genootschap en Art Mentor.

Educatieve apps

Het Concertgebouworkest heeft samen met Uitgeverij Follow a Muse een reeks educatieve apps ontwikkeld voor alle  leerlingen  op de basisschool. De apps zijn gratis voor scholen en kunnen gebruikt worden op het digibord.

De apps gaan uit van een brede educatieve context en in de bijbehorende lessen worden - naast muziek - ook aspecten van beeldende vorming en wereldoriëntatie betrokken. De apps zijn dan ook vooral bedoeld voor de groepsleerkracht , maar uiteraard kan een enthousiaste vakdocent muziek er ook mee uit de voeten.

De pc-apps voor het primair onderwijs zijn gratis dankzij bijdragen van Foundation Concertgebouworkest, het Jacobson Fonds, de FIL Foundation en de Fiep Westendorp Foundation.

Carnaval der Dieren

 

Met de app Carnaval der dieren leren kinderen van groep 1 en 2 heel veel over muziek en dieren aan de hand van video-opnamen waarin de pianobroers Lucas en Arthur Jussen samen met musici van het Concertgebouworkest de muziek van Saint-Saëns spelen. 

De opnamen zijn verrijkt met geanimeerde illustraties van Fiep Westendorp. Voor de app zijn de allerleukste dieren van Fiep van stal gehaald, tekstdichteres Marjet Huiberts schreef nieuwe versjes en een dierencarnavallied, dat door Fay Lovsky wordt gezongen.

Door te bewegen, te zingen, te klappen en te luisteren, leren kinderen spelenderwijs van alles over klassieke muziek en muziekinstrumenten. De veertien meegeleverde leskaarten bieden leuke en leerzame lessuggesties die het de groepsleerkracht gemakkelijk maken om het verhaal van de muziek en de instrumenten met de klas te ontdekken. Daarnaast bevat de app extra weetjes en mooi vormgegeven, interactieve spellen.

De app kwam  tot stand door een bijzondere samenwerking met de Fiep Westendorp Foundation.

 

Vraag aan

Peter en de wolf

 

Peter en de Wolf is ontwikkeld voor gebruik in de groepen 3 en 4, en werd in onze pioniersscholen ook enthousiast opgepakt door 2e en 5e groepers.

Via een pc-app op de computer van de docent kunnen Peter en zijn dierenvriendjes op het digibord tevoorschijn worden getoverd. 

De app gaat uit van een brede educatieve context; de lessen en de werkbladen gaan niet alleen over muziek, maar ook bijvoorbeeld over dieren, over emoties of over Rusland. De app is dan ook vooral bedoeld voor de groepsleerkracht , maar uiteraard kan een enthousiaste vakdocent muziek er ook mee uit de voeten.

De educatieve module bevat zes kant-en-klare lesbrieven. Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met Meesters in Muziek (Moet je doen – muziek). Bij de samenstelling is uitgegaan van kerndoel 54 van Kunstzinnige Oriëntatie en de daarbij behorende TULE.

De lesbrieven bieden stof voor een klassikaal project waarmee de school  ongeveer drie à vier weken aan de slag kan.

Winnaar van de Gouden @penstaart 2015

Vraag aan

Schilderijen van een tentoonstelling

 

Hoe klinkt een enge dwerg? Of een grote statige stadspoort? Hoe verklank je dansende kuikentjes? En hoe kun je muziek schilderen?

Schilderijen van een tentoonstelling is ontwikkeld voor gebruik in de groepen 5 en 6

Met deze prachtige, interactieve app gaan leerlingen  zelf aan de slag en maken een eigen melodie, een eigen schilderij, een eigen muzikale animatie en ter afsluiting tadaa!.... een eigen tentoonstelling.

Een opname van Moesorgski's Schilderijen van een tentoonstelling door het Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons vormt de basis van de app.

De educatieve app bevat zes kant-en-klare lesbrieven. Bij de samenstelling is uitgegaan van kerndoel 54 van Kunstzinnige Oriëntatie en de daarbij behorende TULE. In de lessen worden - naast muziek - ook aspecten van beeldende vorming en wereldoriëntatie betrokken. De lesbrieven bieden stof voor een klassikaal project waarmee de school ongeveer drie à vier weken aan de slag kan.

Vraag aan

Romeo & Julia

Romeo & Julia is de derde app in de reeks educatieve apps van het Concertgebouworkest. Daarmee maken leerlingen van groep 7 en 8 kennis met het beroemdste liefdesverhaal aller tijden. Ze leren de schrijver William Shakespeare kennen en de componist, Sergej Prokofjev. Leerlingen leren bovendien samen swingende bodypercussie spelen en schrijven hun eigen rap.

Een opname van Romeo & Julia door het Concertgebouworkest onder leiding van Daniele Gatti vormt de basis van de app.

De educatieve app bevat zes kant-en-klare lesbrieven. Bij de samenstelling is uitgegaan van kerndoel 54 van Kunstzinnige Oriëntatie en de daarbij behorende TULE. In de lessen worden - naast muziek - ook aspecten van wereldoriëntatie betrokkene lesbrieven bieden stof voor een klassikaal project waarmee de school ongeveer drie à vier weken aan de slag kan.

Vraag aan

Basisscholen

Leden Concertgebouworkest geven les op school (foto: Fokke van Saane)
Leden Concertgebouworkest geven les op school (foto: Fokke van Saane)
Verdiepend programma voor basisscholen

Scholen die enthousiast zijn over de apps en deze al in de klas gebruiken, kunnen deelnemen aan het verdiepende programma op de apps. Tijdens drie ontmoetingen komen de leerlingen in direct contact met de musici, hun instrumenten en de muziek. Het programma bestaat uit twee voorbereidende klasbezoeken door musici van het Concertgebouworkest en een educatief concert in de Amsterdamzaal te Amsterdam waar het meesterwerk dat centraal in de app staat gespeeld zal worden. De kosten bedragen €4 per leerling.

De programma’s Carnaval der Dieren en Peter en de Wolf zijn ook geschikt voor speciaal onderwijs. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lili Schutte.

In 2022 zullen deze schoolconcerten plaatsvinden op:

  • Donderdag 31 maart en vrijdag 1 april Carnaval der Dieren (voor groepen 1 en 2)
  • Dinsdag 5 april en woensdag 6 april Peter en de wolf (voor groepen 3 en 4)
  • Donderdag 14 april Schilderijententoonstelling (voor groepen 5 en 6)
  • Vrijdag 22 april Romeo en Julia (voor groepen 7 en 8)
  • alle dagen om 9:30, 11:00 en 12:45

Voor meer informatie kun u contact opnemen met Lili Schutte via l.schutte@concertgebouworkest.nl of 020-3051010.

NB: Alle schoolconcerten zijn volgeboekt.

Alliantie Muziekeducatie Amsterdam

Logo Alliantie Muziekeducatie AmsterdamDe de Alliantie Muziekeducatie Amsterdam is een samenwerkingsverband van het Concertgebouworkest, Het Concertgebouw, Nederlands Philharmonisch orkest en Nederlands Kamerorkest, Nationale Opera en Ballet, Muziekgebouw aan 't IJ en Oorkaan.

 

Voortgezet onderwijs

Voor het voortgezet onderwijs zijn er repetitiebezoeken mogelijk gecombineerd met een rondleiding door Het Concertgebouw, maar ook een workshop met concert beiden in samenwerking met Het Koninklijk Concertgebouw.

On stage and backstage

Leerlingen in de bovenbouw krijgen tijdens On stage and backstage een kijkje achter de schermen van Het Koninklijk Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest. Alvorens een repetitie van het Koninklijk Concertgebouworkest te bezoeken krijgen de leerlingen achtergrondinformatie over te gerepeteerde werken en maken zij kennis met een musicus van het Koninklijk Concertgebouworkest. Op het repetitiebezoek volgt een rondleiding door Het Koninklijk Concertgebouw.

Kijk voor boekingen op de website van Het Koninklijk Concertgebouw.

Scholieren bezoeken via 'On stage and backstage' een repetitie van het Concertgebouworkest (foto: Ronald Knapp)
Scholieren bezoeken via 'On stage and backstage' een repetitie van het Concertgebouworkest (foto: Ronald Knapp)