Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

Sjostakovitsj: Pianoconcert nr. 1

Gespeelde werken

Dmitri Sjostakovitsj Piano Concerto No. 1

Yuja Wang piano

Omar Tomasoni trompet

Beschrijving

Yuja Wang (1987) begon op zesjarige leeftijd met pianolessen. Vijf jaar later verhuisde ze naar Canada om haar piano-opleiding voort te zetten, die ze afsloot in Philadelphia. In 2003 maakte de Chinese pianiste bij het Tonhalle-Orchester Zürich haar Europese debuut met het Vierde pianoconcert van Beethoven onder leiding van David Zinman. Met hetzelfde pianoconcert debuteerde Yuja Wang in 2006 in Noord-Amerika, toen zij Radu Lupu verving in een concert onder leiding van Pinchas Zukerman. Haar doorbraak kwam toen ze in 2007 inviel voor Martha Argerich, die een serie optredens met de Boston Symphony Orchestra onder leiding van Charles Dutoit afzegde, met op het programma Tsjaikovski’s Eerste pianoconcert.

De Italiaan Omar Tomasoni is solotrompettist van het Koninklijk Concertgebouworkest sinds augustus 2013. Tomasoni studeerde cum laude af aan het conservatorium van Brescia, waarna hij snel carrière maakte door de positie van solotrompettist te vervullen bij onder meer het Orchestra Filarmonica della Scala, het Janacek Festivalorkest en - van 2004 tot 2008 - het Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino onder leiding van Zubin Mehta. Omar remplaceerde bij het Koninklijk Concertgebouworkest, het Mozart Orchestra en het Mahler Chamber Orchestra. Sinds 2008 was hij solotrompettist bij het orkest van Santa Cecilia in Rome onder Antonio Pappano. Wegens zijn verdiensten als actief lid van het European Union Youth Orchestra werd hem in 2003 de bronzen medaille van de Italiaanse Republiek toegekend. Omar is een fervent kamermusicus. Zo is hij lid en medeoprichter van het eclectische blaaskwintet Italian Wonderbrass.

Mariss Jansons was chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest van 2004 tot 2015. Jansons studeerde viool en directie in Sint-Petersburg. Hij deed vervolgstudies in Wenen en Salzburg bij Hans Swarovsky en Herbert von Karajan. In 1973 werd hij assistent van Jevgeni Mravinski bij het orkest van Sint-Petersburg, waar ook zijn vader dirigent was. Van 1979 tot 2000 was hij chef-dirigent van het Oslo Filharmonisch Orkest, dat hij groot internationaal aanzien gaf. Als gastdirigent van orkesten als de Berliner en Wiener Philharmoniker, het London Philharmonic Orchestra en de grote orkesten van de Verenigde Staten gaf hij wereldwijd vele concerten. In 1997 werd Mariss Jansons music director van het Pittsburgh Symphony Orchestra (tot 2004) en in 2003 chef-dirigent van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks.

Populair