Sjostakovitsj: Symfonie nr. 5

Gratis

Steun het orkest

Mocht u het Concertgebouworkest willen steunen in deze onzekere tijden, bijvoorbeeld door een eenmalige donatie, dan zijn wij u daar zeer dankbaar voor.

lees meer over schenken

Gespeelde werken

Dmitri Sjostakovitsj Symfonie nr. 5

Deze video bekijken?

Om de video’s te bekijken dient u ingelogd te zijn. Indien u geen account heeft, kunt u hier een nieuw account aanmaken.
Inloggen

Beschrijving

Het Concertgebouworkest speelt Sjostakovitsj’ schijnbaar verheffende Vijfde symfonie, gedirigeerd door Andris Nelsons. U kunt de uitvoering mét of zonder commentaar van de orkestleden Henk Rubingh en Kersten McCall bekijken.

Sjostakovitsj’ Vijfde symfonie

De Vijfde symfonie van Dmitri Sjostakovitsj leek volop te voorzien in de positieve, heroïsche, verheffende muziek die het Sovjet-regime verlangde: serieuze en speelse momenten wisselen elkaar af, en alle dramatiek mondt uit in een feestelijk slotdeel. Maar sfeer en expressie zijn zó onbestemd en dubbelzinnig, dat je het geen knieval naar de staat kunt noemen. De Vijfde symfonie geldt als een sleutelwerk: Sjostakovitsj bewees hierin niet alleen zijn compositorische vakkundigheid, maar ook zijn talent om vriend en vijand aan te spreken. U kunt de uitvoering mét of zonder commentaar van de orkestleden Henk Rubingh en Kersten McCall bekijken.

Andris Nelsons, dirigent

Sinds zijn debuut in 2008 dirigeert Andris Nelsons regelmatig bij het Concertgebouworkest. Na chef-dirigentschappen bij de Nordwestdeutsche Philharmonie, de Letse Nationale Opera en het City of Birmingham Symphony Orchestra, is Andris Nelsons sinds seizoen 2014/15 music director van het Boston Symphony Orchestra en met ingang van februari 2018 Kapellmeister van het Gewandhausorchester in Leipzig.

met commentaar van Henk Rubingh & Kersten McCall

Lees meer

Populair