Sjostakovitsj Symfonie nr. 10

CD - ‘In dit werk wilde ik menselijke gevoelens en passies overbrengen’, aldus Sjostakovitsj in 1953 over zijn pas voltooide Tiende symfonie. En het was duidelijk wát hij wilde vertellen: Stalin was dood en met de Tiende symfonie zette Sjostakovitsj zijn herinneringen aan de grote tiran effectief achter zich.
RCO Live: Sjostakovitsj Symfonie nr. 10 o.l.v. Mariss Jansons - cover 13001 - foto: Concertgebouworkest
RCO Live: Sjostakovitsj Symfonie nr. 10 o.l.v. Mariss Jansons - cover 13001 - foto: Concertgebouworkest

Bestellen, luisteren, downloaden

Nadat zijn muziek in 1948 publiekelijk werd aangeklaagd als te abstract, had Sjostakovitsj eindelijk de moed bijeengeraapt om nog een symfonie te schrijven.

Sinds Kirill Kondrashin en Bernard Haitink eind jaren zeventig voor het eerst uitvoeringen van Sjostakovitsj' symfonieën leidden, heeft het Koninklijk Concertgebouworkest publiek en platenkopers verbaasd met het niveau van verfijning en betrokkenheid bij dit repertoire. Met Mariss Jansons komt er een graad van authenticiteit bij; zoals Kondrashin voor hem heeft Jansons zelf ervaren hoe het is om onder Sovjetomstandigheden te werken.

Na de bekroonde RCO Live-uitgave van zijn interpretatie van Sjostakovitsj' Zevende symfonie, voegt Jansons' interpretatie van de Tiende symfonie van deze componist, gepresenteerd in deze nieuwe hybride SACD, een nieuw ijkpunt toe aan de discografie van het orkest.

Uitvoerenden

Koninklijk Concertgebouworkest
Mariss Jansons, chef-dirigent

Uit de pers

''Jansons brengt een overweldigend Sjostakovitsj''
- Maarten Beirens, De Standaard

'Jansons lost raadsels op spectaculaire wijze op in Sjostakovitsj' Tiende... Jansons, die getuige was van von Karajans legendarische uitvoering van de Tiende in Moskou uit 1969, evenaarde dat optreden donderdag op alle fronten. Here sprak D.SCH.'
- Peter van der Lint, Trouw

'Jansons is sensueel, subtiel en agressief... De Tiende, al zo vol ideeën, kreeg zo het gezicht van een mensenleven gecomprimeerd tot een uur, inclusief alle schakeringen tussen wanhoop, uitbundigheid en agressie. De laatste werd soms zo angstaanjagend tot klinken gebracht dat er zelfs een nerveus gegiechel op volgde.'
- Mischa Spel, NRC Handelsblad

Inhoud

Dmitri Sjostakovitsj: Symfonie nr. 10 in e klein, Op. 93 (1953)
01. Moderato 22:05
02. Allegro 4:37
03. Allegretto 12:33
04. Andante - Allegro 13:09
  totale speelduur 53:17