Composer in residence Ellen Reid
Kennismaken met Ellen Reid
Sinds 2015 heeft Het Concertgebouw ieder seizoen een huiscomponist. In een unieke samenwerking wordt deze residency komend seizoen samen met het Concertgebouworkest ingevuld. Niet zonder reden is gekozen voor Ellen Reid. Zij staat bekend om haar veelzijdigheid en haar vernieuwende werk.
In 2019 kreeg haar beklemmende opera over de psychische gevolgen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, p r i s m, de prestigieuze Pulitzer Prize voor muziek toegekend. Bij de Los Angeles Philharmonic en de New York Philharmonic is ze geen onbekende. Hoog tijd dat we ook in Amsterdam kennismaken met Ellen Reid.
De in Tennessee geboren Ellen Reid werd opgeleid aan de Columbia University en het California Institute of the Arts. Naast kamermuziek en orkestwerken, niet zelden in combinatie met elektronische klanken, schreef Reid ook muziek voor film en televisie en creëerde ze geluidsinstallaties. Ze is medeoprichter van het Luna Composition Lab, waar jonge vrouwelijke, non-binaire en transgender componisten worden opgeleid.
‘Ik voel me zeer vereerd, en kijk er erg naar uit om een tijd in de stad te verblijven, inspiratie op te doen en Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest te leren kennen. Voor mij is het heel fijn om te weten voor wie ik schrijf, de musici te ontmoeten.' - Ellen Reid
Ellen Reid in Amsterdam
Komend seizoen is muziek van Reid onder meer te horen binnen de Eigen Programmering van Het Concertgebouw, en in het voorjaar zal ze enkele maanden in Amsterdam wonen en werken. Ze zal dan met orkestmusici samenwerken in kamermuziekconcerten, waaronder een in de serie Bijlmer Klassiek in het Bijlmer Parktheater. Onderdeel van de residency is ook een soundwalk – een wandeling waarbij muziek de omgeving in een nieuw licht zet (zie ellenreidsoundwalk.com). Een compositieopdracht zal leiden tot een nieuw werk voor het orkest, dat in het seizoen 2024/2025 in première gaat.
Academisten en musici van het Concertgebouworkest werken bovendien mee aan de première van Reids nieuwe opera The Shell Trial tijdens het Opera Forward Festival in maart. De opera zoomt in op de spraakmakende rechtszaak waarbij oliemaatschappij Shell werd geconfronteerd met haar verantwoordelijkheid voor de klimaatverandering.
Dynamiek
‘Ik voel me zeer vereerd, en kijk er erg naar uit om een tijd in de stad te verblijven, inspiratie op te doen en Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest te leren kennen’, zegt Reid. ‘Voor mij is het heel fijn om te weten voor wie ik schrijf, de musici te ontmoeten. De energie van een gezelschap, de dynamiek in een groep leren kennen, dat helpt mij om een werk vorm te geven. Ik heb al plannen, kleine ideetjes, voor muziek die ik voor het Concertgebouworkest zal schrijven, maar ik kan pas echt aan de slag als ik eenmaal een band op kan bouwen met de mensen en hun omgeving.’ (Zie het complete interview op concertgebouw.nl/ellen-reid.)
Vrouwelijke componisten
De residency van Ellen Reid illustreert een belangrijke ontwikkeling: de laatste jaren staan vrouwelijke componisten vaker bij symfonieorkesten in de schijnwerpers. Ook bij het Concertgebouworkest is dat zichtbaar. Komend seizoen geven elf vrouwen een boost aan de programma’s.
lees meer over seizoen 2023/2024
Zo dirigeert Klaus Mäkelä in september een nieuw werk van Betsy Jolas; de 96-jarige Frans- Amerikaanse is al decennia een van de vooraanstaande componisten van de twintigste eeuw. Dat geldt zeker ook voor Sofia Goebaidoelina, wier werk sinds 1991 al meermaals op de lessenaars stond bij het Concertgebouworkest. In april 2024 is de beurt aan haar Altvioolconcert onder leiding van Jaap van Zweden en met Antoine Tamestit als solist.
In december 2023 staan drie vrouwelijke componisten op de programma’s: op 1 december klinkt Spira van Unsuk Chin onder leiding van George Benjamin, op 6 en 7 december Lili Boulangers zwanenzang, D’un matin de printemps, en op 20 en 21 december combineert Klaus Mäkelä de ‘dramatische scène’ Hero und Leander van Fanny Hensel-Mendelssohn met werken van haar broer Felix.
In januari speelt het Concertgebouworkest de Tweede ouverture van de negentiende-eeuwse componiste Louise Farrenc. In maart klinkt muziek van Florence Price en Joan Tower tijdens het Kinderconcert RAZZMATAZZ! en leidt Gustavo Gimeno een werk van Kelly-Marie Murphy. Op 14 juni speelt het orkest Strum van Jessie Montgomery onder leiding van Marin Alsop.
Bij Concertgebouworkest Young, ten slotte, staat een opdrachtwerk van Carlijn Metselaar op het programma.