Lucerne Festival 2023

Zomer is festivaltijd, ook voor het Concertgebouworkest. Ieder jaar maakt het vanaf eind augustus een reis langs de belangrijke Europese muziekfestivals. Een hoogtepunt is het bezoek aan Luzern, tijdens het Lucerne Festival. Al 35 jaar een vast onderdeel van de ‘festivaltournee’.
Het Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly in Luzern in 1988 (foto: Peter Fischli/Lucerne Festival).
Het Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly in Luzern in 1988 (foto: Peter Fischli/Lucerne Festival).

Dit jaar speelt het Concertgebouworkest op 27 augustus in Luzern onder leiding van honorair gastdirigent Iván Fischer Mahlers Zevende symfonie.

In 1972 was het orkest voor het eerst te gast op het Zwitserse muziekfestival, destijds de Internationale Musikfestwochen Luzern (sinds 2000 ‘Lucerne Festival’). Met maar liefst drie concerten onder leiding van respectievelijk Bernard Haitink, Rafael Kubelík en Eugen Jochum. In 1973 en 1983 volgen concerten onder leiding van Haitink.

Haitink Luzern 1983
Bernard Haitink en het Concertgebouworkest in Luzern in 1983 (foto: Stephen Wicki/Lucerne Festival).

Popster

In 1988 keerde het orkest terug en boekte het groot succes met toenmalig chef-dirigent Riccardo Chailly. Het Parool schrijft op 2 september 1989 onder de kop ‘Het reizende circus van mega-ster Chailly’: ‘Naast gescandeerd applaus is er zelfs bravo-geroep. Het orkest bedankt met twee toegiften. (…) Bij het ingetogen Zwitserse publiek valt het orkest onder de leiding van de nieuwe dirigent met de uitstraling van een popster zeer in de smaak. Een Japanse fan kirt opgewonden als ze Chailly na afloop in de kleedkamer ziet staan. Hij is het echt.’

Sindsdien staat de jaarlijkse uitnodiging voor het Lucerne Festival.

Tweede huis

Violiste Anna de Vey Mestdagh schrijft in Preludium dat zij en haar collega-orkestleden zich steeds weer verheugen op de concerten in Luzern: ‘Naast Amsterdam is het pittoresk tussen de bergen gelegen stadje zo langzamerhand ons tweede thuis geworden, een plek waar we misschien heel stiekem ooit na ons pensioen best zouden willen wonen.’

Luzern koperblazers
Koperblazers bij het Kultur- und Kongresszentrum in Luzern (foto: Peter Tollenaar).

Swiss Friends of the Concertgebouworkest 

In de loop van de jaren heeft het orkest een trouw Zwitsers publiek opgebouwd en in 2007 werd een landelijke vriendenvereniging opgericht. Deze Swiss Friends of the Concertgebouworkest stellen veelbelovende jonge talenten in Zwitserland in staat om deel te nemen aan masterclasses door orkestleden tijdens hun verblijf in Zwitserland. Ook schonken zij het orkest de afgelopen tien jaar diverse instrumenten en ondersteunen zij de Academie van het Concertgebouworkest. Tijdens het Lucerne Festival organiseren de Swiss Friends voor de musici, staf en Global Friends van het orkest de traditionele Apéro Riche. Een feestelijk buffet na afloop van het concert, waarmee de band tussen musici en Swiss Friends versterkt wordt.

masterclass Vincent Cortvrint
Masterclass in Zwitserland door Vincent Cortvrint (foto: Peter Tollenaar). 

Festivaltournee

Dit jaar gaat de traditionele zomertournee behalve naar Luzern ook naar Berlijn, Ljubljana en Grafenegg. Al vele jaren bezoekt het Concertgebouworkest iedere zomer rond eind augustus en begin september belangrijke Europese zalen en klassiekemuziekfestivals. Zo houdt het contact met de vele muziekliefhebbers door heel Europa en met de andere orkesten die er optreden.

Voor de musici is het een perfecte manier om warm te draaien voor het nieuwe seizoen, voordat de abonnementsconcerten beginnen. Ze zijn graag geziene zomergasten op onder meer de Berliner Festspiele, het Kölner Sommerfestival, de Salzburger Festspiele en het Ljubljana Festival. Ook op de BBC Proms in Londen en het Edinburgh International Festival heeft het Concertgebouworkest regelmatig opgetreden.

Sommige concerten vinden plaats in de openlucht; tijdens het Grafenegg Festival biedt het openluchtpodium Wolkenturm steevast een spectaculair decor.