Veelgestelde vragen

Vind hier antwoorden op de meest gestelde vragen.

Algemeen

Informatie over Young 2024 wordt bekendgemaakt in november 2023.

Wat is Concertgebouworkest Young?

Young is een orkesttrainingsprogramma voor getalenteerde jonge instrumentalisten van 14 tot en met 17 jaar, opgezet door het Koninklijk Concertgebouworkest. Young is in het bijzonder gericht op het aantrekken van jongeren uit bevolkingsgroepen die wat betreft klassieke orkestmuziek slecht worden bediend en ondervertegenwoordigd zijn. Elke zomer zal een groep jonge musici bijeenkomen om te leren van de musici van het Concertgebouworkest en met hen te werken in verschillende situaties – waaronder coaching, groepsrepetities, kamermuziekensembles en persoonlijke ontwikkeling – en te spelen onder leiding van een internationaal gerenommeerde dirigent.

Wie kan aan Young deelnemen?

Young is toegankelijk voor inwoners uit Europa met alle mogelijke achtergronden. Wij staan in het bijzonder open voor kandidaten die zullen zorgen voor meer diversiteit in de klassieke orkestmuziek en/of die geen toegang hadden of kansen hebben gehad om op topniveau les te krijgen of deel te nemen aan hooggekwalificeerde jeugdorkesten, zomerfestivals of vergelijkbare ervaringen buiten hun gemeenschappen. Als deelnemer moet je in de zomer van 2023 een leeftijd van minimaal 14 en maximaal 17 jaar hebben. Dat wil zeggen dat je geboren moet zijn tussen 27 augustus 2005 en 10 augustus 2009. Hierop zijn geen uitzonderingen mogelijk.

Wanneer zal het programma plaatsvinden?

In 2023 zal de derde editie van Young plaatsvinden van 9 tot en met 26 augustus. Hiervoor zijn er online audities in het seizoen 2022/2023, van 7 november 2022 tot en met 5 februari 2023.

Waar vindt het Young-zomerkamp plaats?

Young vindt plaats in Akoesticum te Ede. Akoesticum is het trainingscentrum voor de uitvoerende kunsten dat is gespecialiseerd in het onderbrengen van jeugdorkesten. Het heeft uitstekende repetitie- en oefenfaciliteiten waar alle repetities met volledig orkest plaatsvinden en alle jonge musici en stafleden worden gehuisvest.

Waar zal het orkest optreden?

In 2023 zullen er twee optredens zijn, één in Het Concertgebouw in Amsterdam en één in het Konzerthaus Berlin. Er wordt ook een try-out gehouden in Akoesticum. Ook zijn er kamermuziekconcerten.

 

Wat is de voertaal?

De voertaal is Engels. Tijdens het zomerkamp zullen de deelnemers worden begeleid door mentoren die in staat zijn verschillende talen te spreken.

Zijn er enige kosten of betalingen verbonden aan Young?

Young is kosteloos voor alle deelnemers. Het programma voorziet in verblijf en maaltijden tijdens de duur ervan en dekt de kosten van alle activiteiten zoals instructie, repetitie en optreden. Er is geen lesgeld van toepassing. Reizen worden voor de deelnemers geboekt of de kosten worden vergoed. Alle verdere details volgen na toelating.

Wat kan ik verder verwachten van mijn ervaring bij Young?

Behalve orkestrepetities en de gelegenheid om nauw samen te werken met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, kunnen deelnemers aan Young zowel muzikale als sociale contacten leggen met de orkestleden. Daarnaast kunnen ze workshops volgen die zijn opgezet om cultureel leiderschap te ontwikkelen en deelnemers in staat te stellen met hun muziek iets voor hun gemeenschap te betekenen en ambassadeur te worden van Young.

Aanmelden

Hoe meld ik me aan?

De auditie- en aanmeldingsprocedure vindt online plaats. Kom meer te weten over de aanmelding door hier te klikken.

Wanneer kan ik me aanmelden?

Aanmelden voor Young 2023 kon van 7 november 2022 tot 9 februari 2023. De selectie vindt plaats in februari 2023. In maart 2023 zullen alle kandidaten een bericht ontvangen met de uitslag.

Hoe wordt mijn aanmelding beoordeeld?

In overeenstemming met zijn doelstelling werft Young een breed scala aan gekwalificeerde deelnemers uit de heel Europa als weerspiegeling van de uitzonderlijke diversiteit binnen de klassieke muziekwereld. Aanmeldingen worden beoordeeld op basis van een combinatie van factoren, zoals het technisch kunnen van de kandidaat, muzikaliteit, passie, bereidheid tot samenwerking, intellectuele nieuwsgierigheid en sociale en emotionele volwassenheid.

Worden er uitzonderingen gemaakt op de leeftijdseisen?

Nee.

Wat zijn de vestigingseisen voor Young?

Alle deelnemers moeten in het bezit zijn van een Europees paspoort of bereid zijn om een Schengenvisum aan te vragen. Wie hierover twijfels heeft, wordt verzocht contact met ons op te nemen via young@concertgebouworkest.nl.

Is er plaats voor mijn instrument?

Meer informatie volgt.

Kan ik me voor meer dan één instrument opgeven?

Ja, maar voor elk instrument is een aparte aanmelding nodig. Let wel: voor secundaire instrumenten zoals piccolo, althobo en basklarinet is geen aparte aanmelding nodig.

Kan ik meer dan eens aan Young deelnemen?

Ja, zolang je aan de verschillende eisen voldoet. Wel moeten alle kandidaten zich elk jaar opnieuw aanmelden en een nieuwe auditie-video indienen.

Moet ik voorgedragen worden om me te kunnen aanmelden voor Young?

Ja. Een formele voordracht door een muziekleraar, dirigent van een ensemble, leider van een school/band/orkest of een gemeenschap is een verplicht onderdeel van de aanmelding.

Moeten mijn twee referenties allebei van musici zijn?

Nee, maar het is wel handig als tenminste één van de twee dat is. Muziekleraren, orkestdirigenten en privéleraren zijn allemaal aanvaardbaar als muzikale referenten, maar een referentie van een academie-leraar of een andere niet-muzikale mentor is ook mogelijk.

Kan mijn ‘nominator’ ook één van de referenties zijn?

Ja.

Mijn solo is langer dan drie minuten. Kan dat?

Je kunt een fragment van drie minuten kiezen uit een langer stuk of een opname van een uitvoering.

Mijn video-opnamen zijn niet van professionele kwaliteit. Is dit nadelig voor mijn kansen om te worden toegelaten tot Young?

Nee. We begrijpen dat niet iedereen over de middelen beschikt om een professionele video op te nemen en het is ons doel om Young toegankelijk te maken voor iedereen die zich wil opgeven. Zolang de kandidaat duidelijk zicht- en hoorbaar is, zal de auditie worden beoordeeld op muzikale verdiensten en niet op productiekwaliteit. De meeste audities zijn opgenomen met eenvoudige apparatuur zoals smartphones of tablets.

Gastartiesten en begeleiding

Wie dirigeert het Young-orkest?

De dirigent wordt nog bekend gemaakt.

Wie begeleidt Young?

Musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. Daarnaast zal er een groep mentoren zijn die de jongeren zal begeleiden tijdens het zomerkamp.