Missie Young

Concertgebouworkest Young is het internationale jeugdorkest van het Concertgebouworkest, dat tweejaarlijks wordt geformeerd. 'Young' geeft jonge getalenteerde instrumentalisten van 14 tot en met 17 jaar de kans zichzelf op hoog niveau te ontwikkelen. Gezamenlijk laten de jongeren de kracht zien van de Europese diversiteit.

Achtergrond

Concertgebouworkest Young ligt in het verlengde van RCO meets Europe, de ambitieuze tournee waarmee het orkest tussen 2016 en 2018 alle lidstaten van de EU bezocht. De musici speelden in ieder land samen (Side by Side) met een lokaal jeugdorkest en knoopten zo nauwe banden aan met jonge musici door heel Europa. Een uniek concept, dat verdieping en intensivering vindt in de vorm van Young.  Het netwerk van jeugdorkesten speelt een belangrijke rol in het bereiken van de jonge orkestleden. 

Side by side, National Youth Youth Orchestra of Great Britain @Renske Vrolijk
Side by side met het Nationaal jeugdorkest van Groot Brittanië (foto: Renske Vrolijk)

 

Verborgen talent

Met Young investeert het Concertgebouworkest in een volgende generatie om het draagvlak te vergroten voor het orkest en voor klassieke muziek. Tegelijkertijd moet Young zorgen voor verbinding met een diverser wordende samenleving. Daarom is het programma vooral bedoeld voor groepen jongeren die te weinig vertegenwoordigd zijn in de Europese jeugdorkesten. 'Verborgen talenten' die gezien hun maatschappelijke achtergrond een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij hun muzikale ontwikkeling. 

Maatschappelijk verantwoordelijkheid

Naast het ontwikkelen van hun muzikale talent krijgen de jongeren begeleiding in persoonlijke ontwikkeling, gemeenschapszin en democratisch denken. Samen met United World Colleges Nederland is een speciaal programma ontwikkeld. De jongeren worden ten slotte ambassadeurs: de gedachte achter Young nemen zij mee terug naar hun eigen land.

Financiering

Om een belangrijke drempel weg te nemen, is deelname aan het summer camp gratis. Ook reiskosten worden vergoed. Young wordt mogelijk gemaakt met steun van particulieren, fondsen en het bedrijfsleven.