Nieuws

Nieuwsoverzicht

Ammodo Masterclass dirigeren door Iván Fischer

23 januari 2020

Het Concertgebouworkest presenteert op woensdag 24, donderdag 25 en vrijdag 26 juni 2020 de Ammodo Masterclass, een openbare masterclass dirigeren door Iván Fischer.

Masterclass dirigeren in 2015 (foto: Renske Vrolijk)
Masterclass dirigeren in 2015 (foto: Renske Vrolijk)

De Hongaarse dirigent zal zijn kennis en ervaring delen met vier zeer talentvolle jonge dirigenten: Earl Lee (Korea/Canada), Corinna Niemeyer (Duitsland), Jaume Santonja (Spanje) en Katharina Wincor (Oostenrijk).

De masterclasses op 24 en 25 juni vinden plaats van 10.00 tot ca. 13.00 uur, op 26 juni tussen 9.30 en 12.30 uur. Ze worden live gestreamd via de Facebook- en YouTube-kanalen van het orkest en www.concertgebouworkest.nl.

De Ammodo Masterclass wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo, het Kirill Kondrashin Fonds en de Schweizer Mengelberg Stiftung.

Wat leren de dirigenten

Tijdens deze masterclass dirigeren alle vier deelnemers het orkest iedere dag. Iván Fischer zal iedere deelnemer specifieke aanwijzingen geven over wat hij of zij nodig heeft om door te groeien en zich verder te ontwikkelen als dirigent. Dat kan gaan om muzikale ideeën, slagtechniek, repetitietechniek, luistervaardigheid, communicatie en leiderschap. De jonge dirigenten zullen daarnaast feedback krijgen van orkestleden. Artistiek directeur Joel Ethan Fried presenteert voor de jonge dirigenten een interactieve workshop omtrent carrièreontwikkeling.

De vier jonge dirigenten gaan aan de slag met het tweede deel (Andante cantabile) uit Mozarts Symfonie nr. 41, ‘Jupiter’, het eerste deel (Allegro con brio) van Beethovens Vijfde symfonie, het slotdeel van Brahms’ Vierde symfonie en het derde deel (Ruhevoll) van Mahlers Vierde symfonie.

Van onschatbare waarde

De Ammodo Masterclass van het Concertgebouworkest is van onschatbare waarde voor de deelnemende dirigenten, voor de jonge musici die als toehoorders aanwezig zullen zijn en voor muziekliefhebbers die meer willen leren over de fascinerende interactie tussen dirigent en orkest.

Vorige masterclasses

De directiemasterclasses van het Concertgebouworkest worden wereldwijd hoog gewaardeerd. De vorige edities werden gegeven door Mariss Jansons (2012), Valery Gergiev (2015) en Daniele Gatti (2017 en 2018). De laatste twee edities werden door ongeveer 100.000 mensen over de hele wereld gevolgd dankzij de live streaming via social media.

Iván Fischer

Iván Fischer is al vele jaren een geliefde gastdirigent bij het Concertgebouworkest. Door altijd vragen te stellen, en partituren steeds weer met een nieuwe blik te bezien en te relateren aan de huidige tijd, vermijdt hij routine. Hij is tevens een begaafd pedagoog, bij wie - net als bij het orkest - educatie en talentontwikkeling hoog in het vaandel staan. Iván Fischer geeft regelmatig masterclasses met zijn Boedapest Festival Orkest, dat hij al 35 jaar succesvol leidt.

De deelnemers

De jonge dirigenten hebben alle vier een gedegen opleiding achter de rug en zijn al enkele jaren professioneel aan de slag.

Earl Lee is associate conductor van het Pittsburgh Symphony Orchestra. Hij werd opgeleid aan onder meer het Curtis Institute of Music, de Juilliard School en de Manhattan School of Music en was resident conductor van de Toronto Symphony Orchestra. Lee is tevens een succesvol cellist.

Corinna Niemeyer is assistent-dirigent bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Na haar studies cello, musicologie en directie aan de conservatoria van München, Karlsruhe en Shanghai voltooide ze haar opleiding als dirigent aan de Hochschule der Künste in Zürich. Ze won meerdere dirigentenconcoursen en assisteerde François-Xavier Roth bij het SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg, Oper Köln en Les Siècles.

Jaume Santonja is assistent-dirigent bij het City of Birmingham Symphony Orchestra en dirigeerde behalve dat orkest ook het BBC National Orchestra of Wales en het RTVE Symfonieorkest in Madrid. Na zijn conservatoriumstudie in Barcelona behaalde hij zijn masterdiploma’s slagwerk en directie aan de conservatoria van respectievelijk Amsterdam en Antwerpen. Als slagwerker remplaceerde hij onder andere bij het Concertgebouworkest.

Katharina Wincor is assistent-dirigent bij de Dallas Symphony Orchestra. Aanvankelijk werd ze opgeleid als pianist, hoboïst en componist in Linz. In 2014 begon ze haar directieopleiding bij Mark Stringer in Wenen. Riccardo Muti selecteerde haar als de jongste deelnemer aan zijn Italian Opera Academy; ook was ze de jongste deelnemer ooit aan het befaamde dirigentenconcours Donatella Flick van de London Symphony Orchestra. Recent assisteerde ze Mirga Gražinytė-Tyla bij het Staatstheater Salzburg.

Masterclass

Ammodo masterclass dirigeren

Livestream
Info

Deel: