Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

Brahms: Concert voor viool, cello en orkest

Gespeelde werken

Johannes Brahms Concert voor viool, cello en orkest

Beschrijving

Liviu Prunaru studeerde bij Alberto Lysy aan de beroemde Menuhin Music Academy in Gstaad en bij Dorothy DeLay in New York. Sinds het najaar van 2006 is hij concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest. Liviu Prunaru trad als solist op met het Royal Philharmonic Orchestra en het London Symphony Orchestra en gaf recitals over de hele wereld. In 2010 werd hij benoemd tot artistiek leider van de Zwitserse International Menuhin Music Academy. Prunaru bespeelt een Stradivarius uit 1694, mede dankzij financiering door de Stichting Instituut Gak aan hem ter beschikking gesteld door de Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest.

Gregor Horsch werd geboren in Duitsland en opgeleid aan de Musikhochschule van Freiburg bij Christoph Henkel en later aan het Royal Northern College of Music in Manchester bij Ralph Kirshbaum. Sinds hij in 1989 cum laude afstudeerde in Manchester woont Gregor Horsch in Nederland. Na een aantal jaren de cellogroep van het Residentie Orkest in Den Haag aangevoerd te hebben werd hij in 1997 benoemd tot eerste solocellist van het Koninklijk Concertgebouworkest. Gregor Horsch was vele jaren als hoofdvakdocent verbonden aan de conservatoria van Den Haag, Amsterdam en Manchester. Tegenwoordig is hij hoofd van de  celloafdeling van de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf. Ook maakt hij veelvuldig deel uit van jury's in binnen- en buitenland. Gregor Horsch bespeelt een cello van Giovanni Battista Rogeri (Brescia, 1696), hem ter beschikking gesteld door de Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest.

Voordat Andris Nelsons begon met zijn studie directie was hij trompettist in het orkest van de Letse opera. In 2001 vertrok hij naar Sint-Petersburg om directie te studeren bij Alexander Titov. Een jaar later nam hij privélessen bij Mariss Jansons. Andris Nelson was chef-dirigent van de Nordwestdeutsche Philharmonie (van 2006 tot 2009) en de Letse Nationale Opera in zijn geboortestad Riga (van 2003 tot 2007). Van 2008 tot juni 2015 maakte hij furore als music director het City of Birmingham Symphony Orchestra. Sinds het seizoen 2014/15 is Andris Nelsons music director van het Boston Symphony Orchestra, in 2017/18 begint hij daarnaast als Kapellmeister van het Gewandhausorchester Leipzig. Als gastdirigent staat hij regelmatig voor de Berliner en de Wiener Philharmoniker, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en de New York Philharmonic. Opera leidt hij onder meer bij de Royal Opera in Londen, de Wiener Staatsoper en de Metropolitan Opera in New York. Verschillende keren was Andris Nelsons te gast op de Bayreuther Festspiele.

Populair