Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

Brahms: Ein deutsches Requiem

Gespeelde werken

Johannes Brahms Ein deutsches Requiem

Gerald Finley bariton

Genia Kühmeier sopraan

Beschrijving

De Oostenrijkse sopraan Genia Kühmeier studeerde aan het Mozarteum in haar geboortestad Salzburg en vervolgde haar zangstudie in Wenen. Het winnen van het Internationale Mozartwettbewerb te Salzburg markeerde in 2002 het begin van haar internationale carrière. In dat jaar debuteerde ze bij de Scala in Milaan als Diana in Glucks Iphigénie en Aulide.

Genia Kühmeier werkte met dirigenten als Riccardo Muti, Nikolaus Harnoncourt, John Eliot Gardiner, Marc Minkowski, Mariss Jansons, Colin Davis en Simon Rattle. Van 2003 tot 2006 maakte ze deel uit van het ensemble van de Wiener Staatsoper. Ze zong Ilia in Mozarts Idomeneo en oogstte veel succes als Pamina in Die Zauberflöte bij de Wiener Staatsoper, de Metropolitan Opera in New York en de Royal Opera in Londen. In dezelfde rol debuteerde ze in 2005 bij de Salzburger Festspiele. 


Gerald Finley wordt internationaal beschouwd als een van de beste zangers van zijn generatie. De Canadese bariton, die als koorknaap in Ottawa begon en studeerde in het Royal College of Music in Cambridge, is te horen op de belangrijkste concertpodia en is een graag geziene gast bij de Metropolitan Opera en het Royal Opera House, Covent Garden. Hij werkte met dirigenten als Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt, Antonio Pappano en Simon Rattle.

Finley wordt geroemd om zijn vertolkingen van de grote baritonrollen van Mozart, maar blinkt ook uit in nieuwe muziek: zo creëerde hij de rol van Oppenheimer in John Adams’ Dr. Atomic, waarvoor hij een Grammy Award won. In de spraakmakende opera Anna Nicole van Mark-Antony Turnage trad hij op als Howard Stern. Om van de hectiek van het operabedrijf op adem te komen, neemt Finley zijn toevlucht tot de intimiteit van het Lied, waarbij hij in recitals vaak samenwerkt met pianist Julius Drake.

Mariss Jansons was chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest van 2004 tot 2015. Jansons studeerde viool en directie in Sint-Petersburg. Hij deed vervolgstudies in Wenen en Salzburg bij Hans Swarovsky en Herbert von Karajan. In 1973 werd hij assistent van Jevgeni Mravinski bij het orkest van Sint-Petersburg, waar ook zijn vader dirigent was. Van 1979 tot 2000 was hij chef-dirigent van het Oslo Filharmonisch Orkest, dat hij groot internationaal aanzien gaf. 

Als gastdirigent van orkesten als de Berliner en Wiener Philharmoniker, het London Philharmonic Orchestra en de grote orkesten van de Verenigde Staten gaf hij wereldwijd vele concerten. In 1997 werd Mariss Jansons music director van het Pittsburgh Symphony Orchestra (tot 2004) en in 2003 chef-dirigent van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks.

Populair