Bruckner: Symfonie nr. 7

Gratis

Steun het orkest

Mocht u het Concertgebouworkest willen steunen in deze onzekere tijden, bijvoorbeeld door een eenmalige donatie, dan zijn wij u daar zeer dankbaar voor.

lees meer over schenken

Gespeelde werken

Anton Bruckner Symfonie nr. 7

Deze video bekijken?

Om de video’s te bekijken dient u ingelogd te zijn. Indien u geen account heeft, kunt u hier een nieuw account aanmaken.
Inloggen

Beschrijving

Mariss Jansons leidt het Concertgebouworkest in de Zevende symfonie van Anton Bruckner. Een meeslepend werk vanwege zijn melodische rijkdom en warme klankkleur.

Bruckners Zevende symfonie

Ondanks het feit dat de Zevende symfonie van alle Brucknersymfonieën de enige is, die zonder noemenswaardige problemen tot stand kwam en succesvol in première ging, is ook hier sprake van verschillende versies. Tijdens de repetities voor de première van de Zevende symfonie adviseerde de charismatische Hongaarse dirigent Arthur Nikisch bijvoorbeeld om bij de climax van het Adagio bekkens en triangel in te zetten. De versie die hier door Mariss Jansons wordt gedirigeerd is die van Leopold Nowak, mét slagwerk (hier op 37’29”).

Mariss Jansons, chef-dirigent

Mariss Jansons was van 2004 tot 2015 chef-dirigent van het Concertgebouworkest. In die tijd ontstond een ongekend intensieve samenwerking, die wereldwijd erkenning vond. Sinds 2003 is Jansons chef-dirigent van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks. Als gastdirigent van orkesten als de Berliner en Wiener Philharmoniker, het London Philharmonic Orchestra en de grote orkesten van de Verenigde Staten gaf hij wereldwijd vele concerten. Voor zijn verdiensten ontving Jansons vele onderscheidingen, waaronder de Ernst von Siemens Musikpreis.

Lees meer

Populair