Casals: El cant dels ocells

Opening Night 2015

Gratis

Steun het orkest

Mocht u het Concertgebouworkest willen steunen in deze onzekere tijden, bijvoorbeeld door een eenmalige donatie, dan zijn wij u daar zeer dankbaar voor.

lees meer over schenken

Gespeelde werken

Pablo Casals Cant dels Ocells

Uitvoerenden

Yo-Yo Ma cello

Deze video bekijken?

Om de video’s te bekijken dient u ingelogd te zijn. Indien u geen account heeft, kunt u hier een nieuw account aanmaken.
Inloggen

Beschrijving

Yo-Yo Ma werd uit Chinese ouders in Parijs geboren, maar groeide op in New York, waar hij later studeerde bij Leonard Rose aan de Juilliard School of Music.

Als solist speelde hij wereldwijd met alle grote orkesten. Yo-Yo Ma knoopte daarnaast samenwerkingsverbanden aan met de meest uiteenlopende artiesten, variërend van pianiste Kathryn Stott en zanger Bobby McFerrin tot het Kung-volk uit de Kalahari-woestijn in Afrika.

In 1998 startte hij het Silk Road Project, dat de culturele, artistieke en intellectuele tradities langs deze oude handelsroute verkent. Yo-Yo Ma werkte mee aan ruim 90 albums, waarvan er zeventien een Grammy wonnen. De cellist ontving daarnaast onder meer de Avery Fisher Prize (1978), de Glenn Gould Prize (1999), de National Medal of the Arts (2001), de Presidential Medal of Freedom (2010) en de Polar Music Prize (2012).

Als CultureConnect Ambassador van het United States Department of State (sinds 2002) heeft Yo-Yo Ma als leraar of mentor opgetreden voor duizenden studenten wereldwijd in landen als Litouwen, Korea, Libanon, Azerbeidzjan en China. Bovendien is hij UN Messenger of Peace en lid van het President’s Committee on the Arts & the Humanities.

Hij heeft opgetreden voor maar liefst acht Amerikaanse presidenten, inclusief een optreden bij de inauguratie van Barack Obama.

Op 9 september 2014 nam Yo-Yo Ma hij de Concertgebouw Prijs in ontvangst. Bij het Concertgebouworkest debuteerde hij in 1983. De cellist bespeelt twee instrumenten: een Montagnana uit 1733 (Venetië) en de ‘Davidoff’-Stradivarius uit 1712.

Populair