Close-up: Brahms en Sjostakovitsj

Artist in residence Yefim Bronfman met musici van het Concertgebouworkest

Yefim Bronfman is artist in residence van het Concertgebouworkest. In de serie Close-up voert de meesterpianist met vier orkestmusici de grote pianokwintetten van Brahms en Sjostakovitsj uit.

Yefim Bronfman - foto: Milagro Elstak
naar data en kaarten

Yefim Bronfman is artist in residence van het Concertgebouworkest. In de serie Close-up voert de meesterpianist met vier orkestmusici de grote pianokwintetten van Brahms en Sjostakovitsj uit.

Er gaat weinig boven het geoliede samenspel van een eerste klas strijkkwartet en een toppianist. 

Concertprogramma

  • Dmitri Sjostakovitsj

    Pianokwintet

  • Johannes Brahms

    Pianokwintet

Uitvoerenden

Data en kaarten

Over dit concert

De door Rusland ontketende oorlog in Oekraïne, die het orkest ten scherpste veroordeelt, verleent het spelen van muziek van Russische componisten een extra lading. Na grondige besprekingen met de orkestmusici is besloten de programmering niet te veranderen, omdat er geen enkele relatie bestaat tussen de invasie Oekraïne en de Russische componisten van wie wij werken op het programma hebben staan.

Al jaren spelen musici van het Concertgebouworkest zelf samengestelde programma’s in de Kleine Zaal. De intieme concerten van de kamermuziekserie Close-up worden georganiseerd door de Vrienden van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest. Deze concerten zijn eenmalig, en nergens anders te horen!

In het seizoen 2021/2022 is Yefim Bronfman artist in residence van het Concertgebouworkest. Hij slaat de handen ineen met vier strijkers van het orkest voor twee reuzen onder het kamermuziekrepertoire: de pianokwintetten van Brahms en Sjostakovitsj. Brahms’ Pianokwintet in F groot wordt wel de kroon op Brahms’ kamermuziek genoemd. De melodische rijkdom en hechte constructie hebben arrangeurs verleid tot orkestversies. Maar er gaat niets boven het samenspel op hoog niveau van een strijkkwartet en een toppianist. Ook Sjostakovitsj was een groot symfonicus. Zijn Pianokwintet in g klein is echter juist een relatief luchtig, bijna klassiek aandoend werk. Het raakte in 1940 een gevoelige snaar bij de Sovjet-machthebbers en won zelfs de prestigieuze Stalin-prijs.