Close-up: Zogenaamde Dansen

Mendelssohns Octet en muziek van Glass, Smith en Vasks door strijkers van het Concertgebouworkest

In de serie Close-up zetten strijkers uit het Concertgebouworkest meeslepende hedendaagse strijkkwartetten naast Mendelssohns meesterlijke Octet.

foto: onbekend
naar data en kaarten

In de serie Close-up zetten strijkers uit het Concertgebouworkest meeslepende hedendaagse strijkkwartetten naast Mendelssohns meesterlijke Octet.

Voor deze uitvoering slaan twee strijkkwartetten uit het Concertgebouworkest de handen ineen.

Data en kaarten

Over dit concert

Al jaren spelen musici van het Concertgebouworkest zelf samengestelde programma’s in de Kleine Zaal. De intieme concerten van de kamermuziekserie Close-up worden georganiseerd door de Vrienden van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest. Deze concerten zijn eenmalig, en nergens anders te horen!

Het is bijna niet te geloven, maar Felix Mendelssohn schreef zijn Octet in Es groot voor acht strijkers op zestienjarige leeftijd. Het is een van de eerste werken in die bezetting - acht strijkers - en is altijd een van de topwerken van het genre gebleven. Voor deze uitvoering slaan twee strijkkwartetten uit het Concertgebouworkest de handen ineen. Zij zetten het Octet in perspectief met drie strijkkwartetten van onze tijd. Philip Glass’ Tweede strijkkwartet is een lyrisch, bijna romantisch werk met pakkende melodieën, Peteris Vasks’ Derde strijkkwartet is een werk van grote schoonheid en heftige emotionele uitbarstingen. En met haar even energieke als inventieve Carrot Revolution laat Gabriella Smith horen dat het strijkkwartetgenre nog altijd relevant is.