Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

23, 24 augustus 2019

Europees jeugdorkest

Mendelssohn en Tsjaikovski

Concertgebouworkest Young

Kaarten & programma
augustus 2019 vrijdag 20:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Kaarten
augustus 2019 zaterdag 20:00
Flagey, Brussel
België
Kaarten
Detlev Glanert Idyllium (opdrachtwerk)
Felix Mendelssohn Vioolconcert in d
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Symfonie nr. 5

Concertgebouworkest Young, het nieuwe jeugdorkest voor Europese ‘verborgen talenten’ van 14 tot 18 jaar dat het Koninklijk Concertgebouworkest dit seizoen lanceerde, beleeft zijn vuurdoop. Young weerspiegelt de diversiteit van Europa. Na een intensieve zomertraining laten de jongeren onder leiding van de inspirerende dirigent Pablo Heras-Casado horen wat ze geleerd hebben.

Mendelssohn en Tsjaikovski

Met Mendelssohn en Tsjaikovski scheert Young langs de toppen van de negentiende-eeuwse Romantiek. De flamboyante violist Julian Rachlin soleert in Mendelssohns Eerste vioolconcert en staat garant voor een meeslepende uitvoering. Mendelssohn was nog maar dertien toen hij dit vioolconcert schreef; het werk bezit een enorme inventiviteit, en de vrijheden die de jonge componist nam bewijzen dat hij het vak niet alleen al beheerste, hij wist al precies welke kant het op moest met de klassieke vormen in de negentiende eeuw.

Op en top romantisch is Tsjaikovski’s Vijfde symfonie, geschreven in het geboortejaar van het Concertgebouworkest, 1888. Het droevige eerste thema beheerst het hele werk, maar er zijn ook vele hoopvolle en vreugdevolle momenten. Tsjaikovski’s Vijfde symfonie is een schatkamer aan prachtige melodieën, met als hoogtepunt het langzame deel, een van de mooiste symfonische symfoniedelen ooit geschreven.

Young blog

Volg de eerste editie van Young via het Young blog.