2 september 2019

Louis Andriessens Mysteriën

Tugan Sokhiev, dirigent

Tsjaikovski

Kaarten & programma
september 2019 maandag 20:00
Philharmonie, Berlijn
Duitsland
concert geweest
Louis Andriessen Mysteriën
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Symfonie nr. 1 'Winterdromen'

Het Concertgebouworkest combineert Tsjaikovski’s Eerste symfonie met Mysteriën, dat Louis Andriessen in 2013 schreef ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum van het orkest.

Tugan Sokhiev en Tsjaikovski

Dirigent Tugan Sokhiev maakte bij zijn vorige optredens met het Concertgebouworkest in 2006 en 2010 veel indruk. Nu is hij terug met Louis Andriessens Mysteriën en de Eerste symfonie van Tsjaikovski. De nog jonge Tsjaikovski liet zich inspireren door zijn land, Beethoven en Mendelssohn. De titel ‘Winterdromen’ slaat vooral op de eerste twee delen, ‘Dagdromen van een winterreis’ en ‘Land van verlatenheid, land van mist’. Tsjaikovski’s collega’s – die de jonge componist het vuur al aan de schenen hadden gelegd - vonden zijn Eerste symfonie te ‘westers’, niet Russisch genoeg. Vreemd, want met zijn prominente aan de Russische volksmuziek ontleende thema’s en zijn melancholieke karakter mag Tsjaikovski’s eersteling echt uitgesproken Russische symfonie worden genoemd.

Louis Andriessen

In 2013 schreef Louis Andriessen ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum van het Concertgebouworkest Mysteriën, gebaseerd op teksten van de Nederlandse middeleeuwse mysticus Thomas a Kempis. Andriessens eerste orkestwerk in 45 jaar bleek een prachtige aanwinst en is inmiddels bezig een vaste plaats te veroveren in het symfonische repertoire.