Klaus Mäkelä

Artistiek partner van het Concertgebouworkest

Het Concertgebouworkest beleeft zijn tweede seizoen met dirigent Klaus Mäkelä als artistiek partner. In 2027 wordt hij chef-dirigent, de achtste in de rijke geschiedenis van het orkest, die teruggaat tot 1888.

Klaus Mäkelä
Klaus Mäkelä (foto: Eduardus Lee)

Klaus Mäkelä debuteerde in september 2020 op 24-jarige leeftijd bij het Concertgebouworkest. Zowel voor de orkestmusici als het publiek was het duidelijk: er gebeurde iets bijzonders. Klaus Mäkelä werd snel daarna vaker uitgenodigd, en de verbintenis werd alleen maar sterker. In juni 2022 kondigde het Concertgebouworkest met trots aan dat het in de Finse dirigent zijn toekomstige chef-dirigent had gevonden. Sindsdien is Klaus Mäkelä nauw betrokken bij de artistieke koers van het orkest.

Je hoeft de klank van dit orkest maar één keer te horen om hem voor altijd te bewonderen. Ik ben vereerd om verantwoordelijkheid te mogen dragen voor het behoud en bij te dragen aan de toekomstige ontwikkeling ervan.
- Klaus Mäkelä

Klaus Mäkelä vertelt hoe de relatie met het Concertgebouworkest zich de afgelopen periode heeft ontwikkeld: ‘Elke week dat we met elkaar werken, begrijpen we elkaar weer een stukje beter. Het is een ontdekkingsreis. Het werken aan Mahlers Derde symfonie begin dit seizoen voelde alweer zo anders dan Mahlers Zesde een jaar eerder. Even liefdevol, maar het is alsof je al meer familie van elkaar bent geworden.’