Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

Mahler: Das Lied von der Erde

Gespeelde werken

Gustav Mahler Das Lied von der Erde

Uitvoerenden

Fabio Luisi Dirigent

Robert Dean Smith tenor

Anna Larsson alt

Beschrijving

Anna Larsson maakte in 1997 haar internationale debuut in Mahlers Tweede symfonie, met de Berliner Philharmoniker onder leiding van Claudio Abbado. Het was het begin van een jarenlange zegetocht langs praktisch alle beroemde orkesten en dirigenten, waar de Zweedse alt als Mahler-specialist mag zingen. Dat deze reputatie maar ten dele terecht is, bewijst het uiteenlopende repertoire dat ze met orkesten als het Chicago Symphony Orchestra, het Lucerne Festival Orchestra en de Wiener Philharmoniker vertolkt. Daarnaast is Anna Larsson een veelgevraagd zanger aan operahuizen als de Bayerische Staatsoper en the Royal Opera House, Covent Garden, waar ze met dirigenten als Daniel Barenboim, Zubin Mehta en Simon Rattle werkt.

De Amerikaanse tenor Robert Dean Smith studeerde aan de Universiteit van Pittsburg, Kansas bij Margaret Thuenemann, aan de Juilliard School in New York bij Daniel Ferro, en in Europa bij Janice Harper. Zoals veel dramatische tenoren begon hij zijn carrière als bariton en zong hij een aantal jaren aan Duitse operahuizen. Sinds zijn spectaculaire debuut als Walther in Wagners Meistersinger tijdens de Bayreuther Festspiele van 1997 zingt Robert Dean Smith in 's werelds beroemdste operahuizen en concertzalen. Zijn engagementen met dirigenten als Zubin Mehta, Pierre Boulez, Bernard Haitink en Daniele Gatti bevestigen zijn status als een van de meest gewaardeerde zangers van zijn generatie.

Fabio Luisi (1959) is chef-dirigent van de Metropolitan Opera in New York en muzikaal leider van het Opernhaus Zürich. In 2013 liep zijn aanstelling bij de Wiener Symphoniker af, waar hij sinds 2005 chef-dirigent was. In 2017 wordt Luisi chef-dirigent van het Deens Nationaal Symfonieorkest .
Zijn pianodiploma behaalde Fabio Luisi aan het conservatorium in zijn geboorteplaats Genua, waarna hij zijn studie voortzette bij Aldo Ciccolini. Hij raakte geïnteresseerd in directie en ging in de leer bij Milan Horvat in Graz. Daar werd hij al snel dirigent van de opera en het symfonieorkest van Graz. Aanstellingen bij Duitse, Oostenrijke en Zwitserse orkesten volgden, waaronder de Semperoper en de Staatskapelle in Dresden. Als dirigent wil hij geen eigen interpretatie toevoegen aan de bedoelingen van de componist, zegt Luisi, hij is slechts de uitvoerder van diens werk. Om dezelfde reden heeft hij geen compositie willen studeren: ‘Ik ben geen schepper.’ Dat heeft Luisi er niet van weerhouden voor de grootste orkesten ter wereld te staan – zoals het Orchestre de Paris, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Chicago Symphony Orchestra, de Wiener Philharmoniker – en in de belangrijkste concertzalen.

Populair