Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

Mahler: Symfonie nr. 2 'Auferstehung'

Gespeelde werken

Gustav Mahler Symfonie nr. 3

Bernarda Fink mezzosopraan

Ricarda Merbeth sopraan

Beschrijving

De Duitse sopraan Ricarda Merbeth kwam na het voltooien van haar opleiding aan het conservatorium van Leipzig in dienst bij achtereenvolgens de operahuizen van Maagdenburg en Weimar. Sinds 1999 is zij verbonden aan het ensemble van de Staatopera in Wenen, waar zij debuteerde als Marzelline in Fidelio en vervolgens naast diverse Mozart- en Wagner-opera’s de titelrollen vertolkte in Daphne van Richard Strauss en Jenůfa van Janáček. In 2000-2001 zong zij diverse rollen in de nieuwe productie van Der Ring des Nibelungen tijdens de Bayreuther Festspiele, waar zij vervolgens terugkeerde als Elisabeth in Tannhäuser onder Christian Thielemann. Dezelfde partij bracht haar naar de Bayerische Staatsoper en naar Tokio. Ook trad zij op bij de operahuizen van onder meer Toulouse, Keulen, Dresden en bij de Deutsche Oper in Berlijn. Zowel in opera- als concertrepertoire werkte Ricarda Merbeth met dirigenten als Myung-Whun Chung, Iván Fischer, Valery Gergiev, Fabio Luisi, Zubin Mehta en Giuseppe Sinopoli. Zij maakte met deze  Tweede symfonie van Mahler haar debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

De Argentijnse mezzosopraan Bernarda Fink studeerde aan de academie van het Teatro Colón in Buenos Aires, waar ze ook vaak optrad. In 1985 won ze de eerste prijs op het concours Nuevas Voces Líricas en verhuisde ze naar Europa. Sindsdien zong ze bij orkesten als de Wiener Philharmoniker, de Berliner Philharmoniker, het London Philharmonic Orchestra en het Chamber Orchestra of Europe. Ze werkte met John Eliot Gardiner, Simon Rattle, Riccardo Muti, Semyon Bychkov en Valery Gergiev. In 2002 won ze een Grammy Award voor de opname van haar solo’s in Bachs Matthäus-Passion onder leiding van Nikolaus Harnoncourt. In 2006 werd aan Bernarda Fink het Österreichisches Ehrenzeichen für Wissenschaft und Kunst verleend.

Mariss Jansons was chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest van 2004 tot 2015. Jansons studeerde viool en directie in Sint-Petersburg. Hij deed vervolgstudies in Wenen en Salzburg bij Hans Swarovsky en Herbert von Karajan. In 1973 werd hij assistent van Jevgeni Mravinski bij het orkest van Sint-Petersburg, waar ook zijn vader dirigent was. Van 1979 tot 2000 was hij chef-dirigent van het Oslo Filharmonisch Orkest, dat hij groot internationaal aanzien gaf. Als gastdirigent van orkesten als de Berliner en Wiener Philharmoniker, het London Philharmonic Orchestra en de grote orkesten van de Verenigde Staten gaf hij wereldwijd vele concerten. In 1997 werd Mariss Jansons music director van het Pittsburgh Symphony Orchestra (tot 2004) en in 2003 chef-dirigent van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks.

Populair