Mahler: Symfonie nr. 5

Gratis

Steun het orkest

Mocht u het Concertgebouworkest willen steunen in deze onzekere tijden, bijvoorbeeld door een eenmalige donatie, dan zijn wij u daar zeer dankbaar voor.

lees meer over schenken

Gespeelde werken

Gustav Mahler Symfonie nr. 5

Deze video bekijken?

Om de video’s te bekijken dient u ingelogd te zijn. Indien u geen account heeft, kunt u hier een nieuw account aanmaken.
Inloggen

Beschrijving

Het Concertgebouworkest en Daniele Gatti voeren de Vijfde symfonie van Gustav Mahler uit. Mahler stopte zijn hart en ziel in de symfonie en droeg haar op aan zijn ‘lieve Almscherl’.

Mahlers Vijfde symfonie

De Vijfde symfonie van Gustav Mahler is een groots opgezet werk in vijf delen. Het langzame vierde deel, het Adagietto, speelde een belangrijke rol in Visconti’s beroemde film Dood in Venetië. In Visconti’s film kreeg het Adagietto een tragisch karakter, terwijl dat niet Mahlers bedoeling was: het ontstond in een tijd waarin de componist juist buitengewoon gelukkig was. Hij was nét getrouwd met Alma, een eerste kind was op komst. Hij droeg de Vijfde symfonie op aan zijn ‘lieve Almscherl’.

Daniele Gatti, chef-dirigent

Daniele Gatti was van 2016 tot en met 2018 chef-dirigent van het Concertgebouworkest. De Italiaanse dirigent is tevens regelmatig te gast bij onder meer de Wiener en de Berliner Philharmoniker, de Münchner Philharmoniker, het Mahler Chamber Orchestra, het Orchestra Filarmonica della Scala en de orkesten van Boston, Chicago en New York. Daniele Gatti leidde wereldwijd vele operaproducties; hij heeft een nauwe band met de Wiener Staatsoper en met La Scala in Milaan.

Lees meer

Populair