Mahler: Symfonie nr. 6

Gratis

Steun het orkest

Mocht u het Concertgebouworkest willen steunen in deze onzekere tijden, bijvoorbeeld door een eenmalige donatie, dan zijn wij u daar zeer dankbaar voor.

lees meer over schenken

Gespeelde werken

Gustav Mahler Symfonie nr. 6

Uitvoerenden

Lorin Maazel Dirigent

Deze video bekijken?

Om de video’s te bekijken dient u ingelogd te zijn. Indien u geen account heeft, kunt u hier een nieuw account aanmaken.
Inloggen

Beschrijving

Het Concertgebouworkest voert de machtige Zesde symfonie van Gustav Mahler uit onder leiding van Lorin Maazel. Volgens dirigent Bruno Walter zou Mahler zijn Zesde zelf de ‘Tragische’ hebben genoemd.

Mahlers Zesde symfonie

De Zesde symfonie is Gustav Mahlers meest persoonlijke compositie, volgens zijn vrouw Alma. Over het eerste deel van de Zesde symfonie zou de componist tegen haar hebben gezegd: ‘Ik heb geprobeerd jou in een thema vast te leggen; of het gelukt is weet ik niet, maar je zult het ermee moeten doen.’ En in het slotdeel zou Mahler zijn ondergang, of die van zijn held, hebben beschreven: ‘De held wordt driemaal door het noodlot getroffen. De derde keer wordt hij geveld en valt hij om als een boom.’

Lorin Maazel, dirigent

Lorin Maazel dirigeerde het Concertgebouworkest voor het eerst in 1968 en keerde er diverse keren terug. Hij debuteerde als dirigent toen hij acht jaar was. Maazel werkte onder meer met de Deutsche Oper Berlin, het Cleveland Orchestra, de Weense Staatsopera, het Pittsburgh Symphony Orchestra, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het New York Philharmonic Orchestra en de Münchner Philharmoniker. Hij overleed in 2014.

Lees meer

Populair