'Naar Amsterdam kom ik alleen nog terug om goed te eten en te drinken.' Johannes Brahms was in 1884 slecht te spreken over het Amsterdamse muziekleven. Bij de volgende gelegenheid toostte hij ‘op de slechte musici’.
Ondertussen was het conservatorium opgericht Het Concertgebouw in aanbouw, in 1888 ging het open en op 3 november van dat jaar gaf het Concertgebouworkest zijn eerste abonnementsconcert. Met als tweede stuk op het programma (na Beethoven) de Haydn-variaties van Brahms. Want bij een zichzelf serieus nemend symfonieorkest kan de Hamburgse componist niet ontbreken. Bij de musici van het Concertgebouworkest zit Brahms’ muziek in het bloed. De vier symfonieën, de pianoconcerten, het Vioolconcert, het Dubbelconcert, de ouvertures en natuurlijk Ein deutsches Requiem, het zijn stuk voor stuk absolute meesterwerken en het Concertgebouworkest heeft ze vele malen gespeeld.
In april 2025 verscheen op het platenlabel Deutsche Grammophon een cd-box met de vier symfonieën, die het Concertgebouworkest tussen 2021 en 2023 live uitvoerde onder leiding van Nikolaus Harnoncourt. ‘Iedereen die van Brahms houdt zou hiernaar moeten luisteren’, oordeelde het Duitse radiostation BR Klassik.
Brahms heeft het Concertgebouworkest zelf nooit horen spelen. Hij overleed toen het orkest acht jaar oud was en Willem Mengelberg net als tweede chef-dirigent was ingesteld.
Oorspronkelijk citaat BR Klassik [voor de vertaling]: ‘Anyone who loves Brahms should listen to this’