Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug

Petra
van der Heide

harp, aanvoerder

Petra van der Heide studeerde bij Erika Waardenburg, Maria Graf en Charlotte Cassedanne en volgde masterclasses bij Susann McDonald en Tanya Tauer. Op haar zestiende speelde ze tijdens het World Harp Congress in Wenen in het Focus on Youth Concert.

Ze won verschillende prijzen bij Nederlandse en internationale concoursen als het Concours van de Stichting Jong Muziektalent en het Edith Stein Concours.

Van 1993 tot 2003 vestigde Petra van der Heide zich in Duitsland, waar ze speelde in het Gewandhausorchester Leipzig, de Bamberger Symphoniker, de Hamburger Symphoniker en het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks. Van 1998 tot 2003 was ze soloharpiste bij de opera van Darmstadt.

Sinds augustus 2003 is Petra van der Heide soloharpiste bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Kamermuziek speelt ze in veel verschillende formaties: met koperinstrumenten, strijkers of houtblazers.

Ze moedigt componisten voortdurend aan nieuwe werken voor harp te schrijven en heeft opgetreden in diverse festivals voor moderne muziek als het Donaueschingen Festival, de Darmstadt Ferienkurse en het Düsseldorf Festival.

In 1991 soleerde ze bij een productie van het Nederlands Danstheater in Debussy’s Danse Sacrée et Profane. Petra van der Heide is gastdocente aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam, waar ze proefspeltraining geeft.

Petra van der Heide heeft maar liefst twee harpen in bruikleen via de RCO Foundation, een Horngacher harp en een Camac, respectievelijk gebouwd in 2015 en in 2008. De Horngacher harp werd deels bekostigd door particuliere donateurs en deels door bijdragen via een Rentepuntenactie van ING.