Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

Actueel, Avontuurlijk, Aangrijpend

Serie A

Serie A - Actueel, Avontuurlijk, Aangrijpend

< Terug

Actueel, Avontuurlijk, Aangrijpend

Symfonische muziek van de afgelopen honderd jaar en actuele ontwikkelingen. Met wereldpremières van Michel van der Aa en Christiaan Richter en werken van onder anderen Stravinsky, Honegger en Birtwistle.

Symfonische muziek van de afgelopen 100 jaar, in zes (of drie) concerten op vrijdagavond.

De symfonische traditie is nog altijd springlevend. In de serie A besteedt het Koninklijk Concertgebouworkest ruime aandacht aan muziek van de afgelopen 100 jaar. Uiteraard onder leiding van dirigenten die twintigste-eeuwse en nieuwe muziek met passie en kennis van zaken uitvoeren. Voor het seizoen 2018/2019 verschafte het Concertgebouworkest compositieopdrachten aan twee Nederlandse componisten – Michel van der Aa en Christiaan Richter.

Hoogtepunten serie A

Het nieuwe dubbelconcert van Van der Aa, met violiste Patricia Kopatsjinskaja en celliste Sol Gabetta als solisten, zal in première gaan onder leiding van Peter Eötvös. Hij leidt bovendien een Nederlandse première van eigen werk en Lutoslawski’s meesterlijke Concert voor orkest.

De veelzijdige pianist Pierre-Laurent Aimard, dit seizoen artist in residence van het Koninklijk Concertgebouworkest, hoort u in het pianoconcert Responses van Harrison Birtwistle. Dirigent Vladimir Jurowski, combineert het met twintigste-eeuwse Franse klassiekers van Debussy, Ravel en Messiaen.

George Benjamin leidt het orkest, countertenor Bejun Mehta en het Nederlands Kamerkoor in het prachtige Dream of the Song, dat hij in 2015 voor het Concertgebouworkest schreef. De Spaanse lyriek en de zonsopkomst verbinden het werk met andere Iberisch getinte dageraadwerken van Ravel, Richter en Sol.

Met Stéphane Denève voert het orkest Honeggers groots opgezette, aangrijpende opera-oratorium Jeanne d’Arc au bûcher uit.

Het ‘ballet chanté’ Die sieben Todsünden van Weill wordt door Christian Macelaru gecombineerd met muziek uit ‘De neus’ van Sjostakovitsj en een Nederlandse première van Karim Al-Zand.

Louter werken van Stravinsky, waaronder het complete ballet Petroesjka, hoort u onder leiding van Iván Fischer.

Concertvrienden krijgen korting op deze serie.