Nieuws

Nieuwsoverzicht

Steun de kunsten voor nu en voor de toekomst

14 april 2020

Brief van de grote culturele instellingen

Rijksmuseum
Koninklijk Concertgebouworkest
Nationale Opera & Ballet
Internationaal Theater Amsterdam
Nederlands Dans Theater
Kunstmuseum Den Haag
Rotterdams Philharmonisch Orkest
Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest
Residentie Orkest
Het Balletorkest
Het Nationale Theater
Theater Rotterdam
Thuis Theater Utrecht
Zuiderstrandtheater Den Haag

De gevolgen van COVID-19 voor de culturele sector

De Coronacrisis zet de maatschappij enorm onder druk. Ook de culturele sector lijdt eronder, op korte en op langere termijn.

Wij zijn de overheid enorm erkentelijk voor het doorbetalen van de subsidie en de versoepeling van de regels van de prestatienormen.

Wij hebben als grote kunstinstellingen een aantal serieuze zorgen, die ook voor kleinere gezelschappen gelden. Wij brengen die graag onder de aandacht:

 1. De (culturele en financiële) schade is enorm en brengt het voortbestaan van de culturele infrastructuur en de werkgelegenheid in gevaar.
  Voorstel: Zet een robuust Fonds op voor het ondersteunen van de culturele infrastructuur voor de korte en de lange termijn.

 2. De huur die de kunstinstellingen aan de overheid betaalt, wordt opgeschort maar blijft staan. Dit helpt ons uiteindelijk niet aangezien wij instellingen zijn zonder winstbejag.
  Voorstel is: Scheldt tijdelijk de huur kwijt.

 3. Met de aanvraag van de NOW kunnen we maar een beperkt percentage werktijdverkorting vergoed krijgen. En de freelancers worden niet meegenomen. Terwijl de sector juist met veel freelancers werkt.
  Voorstel: Verhoog het percentage van de NOW en neem freelancers mee, en/of verleng de NOW.

 4. Voor de podiumkunsten, vooral voor de orkesten, theater- en dansgezelschappen die moeten trainen en repeteren om een kunstwerk op de planken te zetten is de 1.5 meter een onmogelijkheid. De theaters en gezelschappen zullen dus laat weer kunnen opstarten. Neem dat mee in de overwegingen van compensatie.
  Voorstel: Houdt rekening bij het opzetten van financiële regelingen met de podiumkunsten en gezelschappen.

 5. De gevolgen op de korte termijn zijn enorm, maar wij vrezen ook voor de gevolgen op de lange termijn. Het culturele leven zal misschien pas over 1 of 2 jaar weer ‘normaal’ zijn, en dan gaan we ervanuit dat er van alles is veranderd. Reizen zal over het algemeen lastig zijn. Internationale tournees en co-producties zijn moeilijk te realiseren. En beide leveren veel geld op. En ook het betrekken van internationale artiesten en kunstenaars wordt lastig.
  Het is van belang een (inter)nationale culturele infrastructuur te behouden voor Nederland.
  Voorstel: Voor het op te zetten Fonds (zie 1); lenig niet de noden alleen voor nu, maar ook voor de lange termijn.
   

De culturele ondertekenaars gaan graag met u in gesprek over oplossingen en wat wij voor de samenleving kunnen doen, juist nu!

Deel: