Jaarverslag 2020

Jaarverslag 2020

Deze pagina's vormen een aanvulling op het gedrukte jaarverslag van de Foundation Concertgebouworkest.

voorwoord

Fons van Westerloo en Anne Christin Erbe over het jaar van de coronapandemie. Met grote dankbaarheid voor de steun, de loyaliteit en het vertrouwen van alle begunstigers van het Concertgebouworkest.

annefons

Fons van Westerloo (voorzitter Stichting Foundation Concertgebouworkest)

Dat 2020 in contrast zou staan met de jaren daarvoor was een jaar geleden al duidelijk. Inmiddels weten we dat ook 2021 getekend is door de coronapandemie. In deze periode, waarin orkest en publiek grotendeels van elkaar gescheiden zijn, is de grote waarde van ons Concertgebouworkest pijnlijk duidelijk. Wat missen we de magie van de momenten waarop we worden meegevoerd door de muziek.

2020 was voor de Foundation een opmerkelijk jaar. Terwijl het orkest zwaar getroffen werd door de coronacrisis, was de financiële opbrengst van de Foundation onverwacht hoog als gevolg van het openvallen van enkele grote nalatenschappen. Dit positieve resultaat vormt echter geen duurzame bescherming van een culturele instelling als de onze, met haar inherente kwetsbaarheid. Uw genereuze steun en de noodsteun van de overheid helpen het orkest te overleven.

Maar toekomstbestendigheid hangt samen met de ambitie van het orkest: het streven naar de hoogste kwaliteit, samen met de grote dirigenten en solisten – terwijl we ons symfonisch erfgoed koesteren en vooruitstrevende producties uitvoeren. Om deze ambitie te realiseren in de veranderde omstandigheden, is structurele opbouw van een financiële reserve noodzakelijk. Daar ligt een belangrijke opdracht voor ons.

Het team Development verdient bijzondere waardering. Het heeft zich dit jaar met grote flexibiliteit en creativiteit ingezet voor de Foundation. Samen met hen geloof ik onverminderd in onze missie: het ondersteunen van de hoogste kwaliteit, het opleiden van toptalent en het verbreden van ons publiek. We kunnen niet anders dan ons als Foundation blijven inzetten voor de kracht van dit orkest. Het gemis dat u en ik ervaren hebben, vraagt om daadkrachtig zekerstellen van dat wat ons dierbaar is. De steun van schenkers, sponsors en vermogensfondsen – in binnen- en buitenland – vormt de basis van onze overtuiging dat we gezamenlijk deze crisis te boven komen. Namens mijn medebestuursleden gaat mijn dank uit naar u allen.

Fons van Westerloo
Voorzitter Stichting Foundation Concertgebouworkest

Anne Christin Erbe (hoofd Development Koninklijk Concertgebouworkest)

Terugblikken is even stilstaan. Dit Foundation jaarverslag vraagt ons te reflecteren op een uitzonderlijke periode, het begin van de coronapandemie. Andere jaren lieten zich beschrijven aan de hand van ontmoetingen en projecten, waarbij de gedeelde muzikale ervaring centraal stond. 2020 kenmerkt zich juist door de afwezigheid daarvan.

Met het wegvallen van de kernactiviteiten van het orkest heeft de Foundation een aantal geplande bestedingen niet kunnen doen. Ook konden we als orkest en als team Development niet de bijeenkomsten organiseren waar we zo van houden: de gelegenheden waarbij u in levenden lijve kunt genieten van al het waardevolle dat u mede mogelijk maakt.

Maar, stilstaand bij de betekenis van het jaar 2020 voor het Concertgebouworkest, voelen we de verbondenheid met u als begunstiger misschien nog wel sterker. We delen het gemis van samen luisteren naar live muziek en bovenal zijn we geraakt door uw grote steun en betrokkenheid.
Dit verslag geeft weer hoe wij uw bijdragen in dit uitzonderlijke jaar hebben besteed aan de doelstellingen van de Foundation. Ook beschrijft het de alternatieve – online – activiteiten waarmee we onze muziek dichter bij u hebben willen brengen, in de hoop u daarmee toch veel moois te bieden.

We blijven niet te lang stilstaan en omkijken. Want als we iets geleerd hebben van deze periode is het wel dat we creatief en innovatief moeten zijn om het orkest toekomstbestendig uit deze crisis te loodsen. We kijken vooruit.

We verheugen ons op uw aanwezigheid in de zaal en verlangen naar de verbindende kracht van de muziek van ons orkest. Namens de afdeling Development: heel, heel hartelijk dank voor uw steun, loyaliteit en vertrouwen!

Anne Christin Erbe
hoofd afdeling Development Concertgebouworkest

Caption

  

 

 

 

Het jaar 2020 in beeld

Van volle zalen in januari, via het #Wilhelmus online in april, naar een voorzichtige herstart in mei. Na de zomer het geluk van de concerten voor publiek om vanaf oktober tot en met december de luisteraar alleen via de livestreams te bereiken. Het jaar van het Concertgebouworkest in beeld.

 •                   Januari - Prometheus van Alexander Scriabin onder leiding van dirigent Andris Nelsons. Een uitvoering met lichtklavier (foto: Milagro Elstak)
  Januari - Prometheus van Alexander Scriabin onder leiding van dirigent Andris Nelsons. Een uitvoering met lichtklavier (foto: Milagro Elstak)
 •                   Februari - sopraan Marijje van Stralen, in het kinderconcert Maankozijn (foto: Milagro Elstak)
  Februari - sopraan Marijje van Stralen, in het kinderconcert Maankozijn (foto: Milagro Elstak)
 •                   Maart - trompettist Omar Tomasoni in overleg met dirigent Alain Altinoglu (foto: Renske Vrolijk)
  Maart - trompettist Omar Tomasoni in overleg met dirigent Alain Altinoglu (foto: Renske Vrolijk)
 •                   April - #Wilhelmus: meespelen met de musici van het Concertgebouworkest op Koningsdag (-)
  April - #Wilhelmus: meespelen met de musici van het Concertgebouworkest op Koningsdag (-)
 •                   Mei - herstart van de repetities onder leiding van Gustavo Gimeno (foto: Milagro Elstak)
  Mei - herstart van de repetities onder leiding van Gustavo Gimeno (foto: Milagro Elstak)
 •                   Juni - livestreamconcert o.l.v. Ton Koopman. Onder de dertig luisteraars ook Hare Majesteit Koningin Máxima en Koning Willem Alexander (foto: Peter Tollenaar)
  Juni - livestreamconcert o.l.v. Ton Koopman. Onder de dertig luisteraars ook Hare Majesteit Koningin Máxima en Koning Willem Alexander (foto: Peter Tollenaar)
 •                   Augustus - concert o.l.v. Andris Nelsons met voor het eerst weer publiek in de zaal (foto: Milagro Elstak)
  Augustus - concert o.l.v. Andris Nelsons met voor het eerst weer publiek in de zaal (foto: Milagro Elstak)
 •                   September - concert o.l.v. Klaus Mäkelä (foto: Milagro Elstak)
  September - concert o.l.v. Klaus Mäkelä (foto: Milagro Elstak)
 •                   November - presentator Floris Kortie interviewt paukenist Nick Woud over Beethovens Eerste symfonie voor het Beethoven Festival Online (foto: Pétrie de Vries)
  November - presentator Floris Kortie interviewt paukenist Nick Woud over Beethovens Eerste symfonie voor het Beethoven Festival Online (foto: Pétrie de Vries)
 •                   December - livestreamconcert o.l.v. Valery Gergiev (foto: Milagro Elstak)
  December - livestreamconcert o.l.v. Valery Gergiev (foto: Milagro Elstak)

Schenkingsdoelen 2020

De Foundation heeft in het jaar van de coronacrisis het orkest gelukkig ruim kunnen ondersteunen. Ontdek wat in 2020 met steun van de Foundation mogelijk is gemaakt. 

Activiteiten 2020

Als gevolg van de coronapandemie werden de meeste concerten in 2020 geannuleerd en konden ook veel activiteiten voor onze schenkers en corporate partners niet doorgaan. Het team organiseerde online alternatieven en samenwerkingen.

In gesprek met....

Musici, corporate parters en stafleden over een bijzonder jaar. Maar ook over de rol van een symfonieorkest, over steun geven en steun krijgen, over dierbare herinneringen en vertrouwen in de toekomst.

Anne Christin Erbe en David Bazen

overleven in zwaar weer 

Portret in zeven chefdirigenten

Portret in zeven chef-dirigenten

Met dank aan de Zwitserse Willem Mengelberg-Stiftung is er in 2020 een film gemaakt die de geschiedenis van het Concertgebouworkest vertelt aan de hand van zijn zeven chef-dirigenten