Het nieuwe seizoen!

Voor het Concertgebouworkest staat het seizoen 2022/2023 in het teken van verbinding, want wat hebben we de connectie met onze luisteraars gemist! Met ons nieuwe programma hopen we dan ook een breed publiek van alle generaties te ontmoeten. Bekijk de vertrouwde series, ontdek anders-dan-anders en lees waar onze musici zich het meest op verheugen.
foto: Milagro Elstak
foto: Milagro Elstak

Een seizoen is pas compleet met u erbij!

Concertseries

In één keer alles regelen voor een prachtig muzikaal seizoen? Kies dan voor een van onze concertseries en krijg:

  • keuze uit de mooiste stoelen in de zaal
  • korting ten opzichte van de losse concerten
  • als eerste de mogelijkheid om kaarten te bestellen voor een selectie extra concerten. 

Maak uw keuze uit een van onze concertseries

bekijk de video en ontdek waar onze musici zich op verheugen 

Grote maestro's, vertrouwd symfonisch

Ook in het nieuwe seizoen speelt het orkest onder leiding van vooraanstaande en vertrouwde dirigenten. Riccardo Chailly komt terug met werken van Rachmaninoff, Daniel Harding dirigeert het orkest in Mahlers Negende symfonie en Jaap van Zweden leidt een concertant eerste bedrijf van Wagners Die Walküre. We verheugen ons op de terugkeer van Kirill Petrenko. Klaus Mäkelä, die sinds zijn overrompelende debuut in 2020 al meermaals voor het orkest stond, leidt vier verschillende programma’s met bijvoorbeeld het Requiem van Mozart. 

Onder anderen Barbara Hannigan, Mirga Grazinyte-Tyla, Joana Mallwitz en Teodor Currentzis maken hun langverwachte debuut als gastdirigent.

'Riccardo Chailly is ook een Italiaan, daarom ben ik er trots op dat ik met hem mag werken. En ik houd enorm van Rachmaninoff! Het koppelen van zijn meest succesvolle werk, het Tweede pianoconcert, met destijds zijn meest onsuccesvolle werk, zijn Eerste Symfonie, is een geweldige idee. Ik ben heel benieuwd naar Chailly's visie.'
– Andrea Cellacchi, fagot (aanvoerder)

Meer symfonische hoogtepunten van het nieuwe seizoen vormen alle symfonieën van Brahms (onder leiding van Sir John Eliot Gardiner), Beethovens Vijfde (onder leiding van Iván Fischer) en Schuberts Negende symfonie (onder leiding van Maxim Emelyanychev). Van Mahler speelt het orkest de Vierde, Vijfde en Negende symfonie en Herbert Blomstedt dirigeert Bruckners Vierde. Onder de hoogtepunten van de twintigste eeuw vinden we de vioolconcerten van Alban Berg en György Ligeti, Orion van Kaija Saariaho en Lonely Child van Claude Vivier.

'Met John Eliot Gardiner doen we een Brahmscyclus met alle symfonieën. We kennen de muziek natuurlijk als geen ander en waarschijnlijk hebben we allemaal een idee hoe die gespeeld zou moeten worden. Maar Gardiner zal dat idee op het podium helemaal opschudden. Dat wil ik niet missen!'
Nicholas Schwartz, contrabas

'Ik verheug me op Die Alpensinfonie van R. Strauss met Klaus Mäkelä. Deze muziek heeft heel intieme momenten en tegelijkertijd is het als een grote droom, veel klanken, een zee van kleuren. Juist Mäkelä is een van die dirigenten die zo veel kleuren kan creëren.
Clément Peigné, cello 

Recente muziekgeschiedenis

De klassieke muziek is een springlevende traditie, en het Concertgebouworkest draagt daar graag aan bij met jaarlijkse premières en opdrachtwerken. Komend seizoen dirigeren Tan Dun, Thomas Adès en Matthias Pintscher eigen werk. Verder klinkt nieuwe en recente muziek van Bernd Richard Deutsch, Detlev Glanert, Veronika Krausas, Jimmy López, Alexander Raskatov, Nina Šenk, Raminta Šerkšnyte, Anna Thorvaldsdottir en Rick van Veldhuizen.

Bijzondere solisten

De baanbrekende klarinettist Martin Fröst treedt als artist in residence meerdere keren op met het Concertgebouworkest in zowel symfonische concerten als kamermuziek. Zo soleert hij in een nieuw klarinetconcert van Anna Clyne, maar ook samen met violiste Janine Jansen in de Nederlandse première van Sally Beamish’ Distans. Andere vertrouwde solisten zijn onder meer celliste Sol Gabetta, de pianisten Kirill Gerstein en Stephen Hough en de violisten Lisa Batiashvili en Leonidas Kavakos.

Anders dan anders

Om iedereen te kunnen laten genieten van klassieke muziek, ontwikkelt het Concertgebouworkest steeds meer verschillende concertvormen, in Het Concertgebouw én daarbuiten. 

Opening Night

In navolging van de succesvolle Opening Night op de Dam in 2021 begint het orkest ook dit seizoen weer met een uniek live-evenement voor een zo breed mogelijk publiek op een bijzondere locatie. Dan stellen we ook onze artist in residence voor, de onvergelijkbare klarinettist Martin Fröst!

 

Annual Gala

Op 30 september vindt een feestelijk Annual Gala plaats voor onze trouwe relaties. Een feestelijk evenement gekoppeld aan een bijzondere concertante opera van Händel. Deze avond vervangt het sociale evenement van de voormalige Opening Night.

Anders luisteren

Het orkest wil verrassen met nieuwe Unieke Luisterervaringen. Zo dirigeert honorair gastdirigent Iván Fischer in de zaal terwijl hij omringd wordt door musici én publiek, naast elkaar; dirigent Gianandrea Noseda licht tijdens het concert de muziek toe aan de hand van orkestfragmenten en Pierre Audi werkt als creatief partner samen met dirigente Barbara Hannigan in een sfeervolle experimenteel Late Night-concert. 

'Barbara Hannigan heeft altijd een heel subtiele benadering, maar ze weet precies wat ze wil. De samenwerking van haar en Pierre Audi belooft een explosie te worden van ideeën en smaken.' 
– Jae-Won Lee, tweede viool

Er staan nog meer producties in samenwerking met Pierre Audi op het programma: Tan Dun leidt in de Gashouder de uitgestelde wereldpremière van zijn Requiem for Nature voor orkest, koor en solisten, en in Het Concertgebouw klinkt de Händel-opera Acis and Galatea in een semi-geënsceneerde uitvoering.

Met de levensechte danspoppen van Duda Paiva wordt Bartóks pantomime de De wonderbaarlijke mandarijn van tot leven gebracht.

Essentials

Voor wie nog niet veel ervaring heeft met orkestmuziek is er de serie Essentials, waarin je kennismaakt met meesterwerken die je gehoord moet hebben. Wegens groot succes is de serie uitgebreid tot een keuzeserie van zes compacte, zoals altijd eigenwijs ingeleid door presentator Thomas Vanderveken.

Voor kinderen

Voor de jongste generaties ontwikkelt het orkest steeds meer educatieve activiteiten, waaronder Schoolconcerten, Kinderconcerten (in de Kleine Zaal en de Grote Zaal) en de Familieserie.

Close-up

In de kamermuziekserie Close-up spelen onze musici zelf samengestelde programma’s in de prachtige intieme Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Met deze keer onder meer een jubileumprogramma om te vieren dat de Academie van het Concertgebouworkest 20 jaar bestaat!

Meer kamermuziek klinkt in Bijlmer Klassiek, een bestaande reeks kleinschalige crossover-concerten in het Bijlmer Parktheater waarvan het orkest met veel plezier de organisatie heeft overgenomen van altviolist Michael Gieler.

Musici over favorieten uit het nieuwe seizoen