In memoriam Bernard Haitink

Op 21 oktober 2021 overleed onze geliefde eredirigent Bernard Haitink. Om onze grote dankbaarheid te tonen voor zijn bijzondere verdiensten, draagt het Concertgebouworkest zondag 6 februari een concert aan hem op. We staan stil bij de 65 jaar lange relatie tussen Bernard Haitink en het Concertgebouworkest. Met Mahlers Eerste symfonie en een nieuw werk van Turnage onder leiding van honorair gastdirigent Iván Fischer.
Bernard Haitink in 2018 - foto: Milagro Elstak
Bernard Haitink in 2018 - foto: Milagro Elstak

Iván Fischer leidt Gustav Mahlers Eerste symfonie en een nieuw werk van de Britse componist Mark-Anthony Turnage, A Cortege for Bernard Haitink.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix is aanwezig bij het concert en spreekt na afloop met musici en met nabestaanden van Haitink.

De muziekwereld, Nederland en Amsterdam moeten Bernard Haitink dankbaar zijn: hij gaf richting aan ons culturele welzijn met een onmiskenbaar gevoel voor oordeel, smaak en verantwoordelijkheid. Wij zullen zijn weg vervolgen.’

- Iván Fischer

‘Het is mijn leven’

Tot op hoge leeftijd bleef Bernard Haitink actief als dirigent op het hoogste niveau. Hij kon eenvoudig niet zonder muziek. ‘Het is mijn leven’, verklaarde hij in een interview. ‘Als ik zou ophouden, moet ik oppassen dat ik niet in een zwart gat val.’ In juni, augustus en september 2018 leidde hij het Concertgebouworkest nog op indrukwekkende wijze in Mahlers Negende symfonie. In januari 2019 dirigeerde hij het orkest voor het laatst en in juni van dat jaar kondigde hij zijn afscheid van het concertpodium aan.

We herinneren ons Bernard Haitink als een bescheiden mens en een groot musicus. De musici van het Concertgebouworkest hebben altijd een zeer grote genegenheid jegens Bernard Haitink gevoeld, omdat hij op zeer intuïtieve wijze met hen musiceerde als primus inter pares en hen vaak veel ruimte en vrijheid gaf.

Bernard Haitink als chef-dirigent

Bernard Haitinks relatie met het Concertgebouworkest omspant 65 jaar. In november 1956 stond hij voor het eerst voor het orkest, als vervanger van Carlo Maria Giulini. Na het plotselinge overlijden van Eduard van Beinum werd de toen tweeëndertigjarige Haitink in 1961 samen met de ervaren Eugen Jochum benoemd als eerste dirigent, van 1963 tot 1988 was Haitink chef-dirigent. Haitink verenigde de opvallendste kwaliteiten van zijn drie voorgangers in zich: de discipline van Willem Kes, het natuurlijke talent van Willem Mengelberg en het gevoel voor samenspel en orkestklank van Eduard van Beinum.

Met Bernard Haitink oogstte het Concertgebouworkest grote successen op de belangrijkste internationale muziekfestivals. Onder zijn leiding bouwde het aan een indrukwekkende discografie met onder meer alle symfonieën van Beethoven, Bruckner en Mahler. Ook Stravinsky, Debussy, Ravel en veel Nederlandse componisten zette hij prominent bij het Concertgebouworkest op de kaart.

Vanaf 1977 brachten de in vele landen live uitgezonden Eurovisie Kerstmatinees hem wereldroem als Mahler-vertolker. In april 1988, met de viering van het eeuwfeest, leidde Bernard Haitink zijn laatste concerten als chef-dirigent van het Concertgebouworkest: viermaal Mahlers Achtste symfonie.

Bernard Haitink (1929-2021)

 •                   1959 - Bernard Haitink dirigeert het Concertgebouworkest (foto: Maria Austria)
  1959 - Bernard Haitink dirigeert het Concertgebouworkest (foto: Maria Austria)
 •                   1959 - Bernard Haitink (foto: Maria Austria)
  1959 - Bernard Haitink (foto: Maria Austria)
 •                   1968 - Bernard Haitink ontspant tijdens de tournee naar Japan
  1968 - Bernard Haitink ontspant tijdens de tournee naar Japan
 •                   1969 - Bernard Haitink luistert naar de opname van Bruckners Tweede symfonie tijdens een opname sessie.
  1969 - Bernard Haitink luistert naar de opname van Bruckners Tweede symfonie tijdens een opname sessie.
 •                   1971 - Bernard Haitink leidt een repetitie van het Concertgebouworkest (foto: Frits van Swoll)
  1971 - Bernard Haitink leidt een repetitie van het Concertgebouworkest (foto: Frits van Swoll)
 •                   1978 - Onthulling van het geschilderde portret van Bernard Haitink op het podium van de Grote Zaal van Het Concertgebouw (foto: Kors van Bennekom)
  1978 - Onthulling van het geschilderde portret van Bernard Haitink op het podium van de Grote Zaal van Het Concertgebouw (foto: Kors van Bennekom)
 •                   1978 - Bernard Haitink spreekt zijn dankwoord uit na de onthulling van zijn geschilderde portret (foto: Kors van Bennekom) (foto: Kors van Bennekom)
  1978 - Bernard Haitink spreekt zijn dankwoord uit na de onthulling van zijn geschilderde portret (foto: Kors van Bennekom) (foto: Kors van Bennekom)
 •                   1979 - Opname van het Dubbelconcert van Brahms met violist Itzhak Perlman en cellist Mstislav Rostropovich onder leiding van Bernard Haitink (foto: Richard Hol)
  1979 - Opname van het Dubbelconcert van Brahms met violist Itzhak Perlman en cellist Mstislav Rostropovich onder leiding van Bernard Haitink (foto: Richard Hol)
 •                   1980 - plaatopname voor Decca met Dietrich Fischer-Dieskau en Julia Varády o.l.v. Bernard Haitink
  1980 - plaatopname voor Decca met Dietrich Fischer-Dieskau en Julia Varády o.l.v. Bernard Haitink
 •                   1982 - Bernard Haitink en het Concertgebouworkest nemen het applaus in ontvangst na een uitvoering van Mahlers Derde symfonie. Concertmeester is Jaap van Zweden. (foto: R. Friedrich)
  1982 - Bernard Haitink en het Concertgebouworkest nemen het applaus in ontvangst na een uitvoering van Mahlers Derde symfonie. Concertmeester is Jaap van Zweden. (foto: R. Friedrich)
 •                   1982 - Bernard Haitink leidt een repetitie. (foto: Robert Schlingemann)
  1982 - Bernard Haitink leidt een repetitie. (foto: Robert Schlingemann)
 •                   1983 - Bernard Haitink met pianist Alfred Brendel tijdens een repetitie in Bonn (foto: Peter Keller)
  1983 - Bernard Haitink met pianist Alfred Brendel tijdens een repetitie in Bonn (foto: Peter Keller)
 •                   1983 - Edison uitreiking aan Bernard Haitink (links) en Vladimir Ashkenazy (midden) (foto: ANP)
  1983 - Edison uitreiking aan Bernard Haitink (links) en Vladimir Ashkenazy (midden) (foto: ANP)
 •                   1988 - Afscheidsconcert van Bernard Haitink als chef-dirigent van het Concertgebouworkest (foto: Kors van Bennekom)
  1988 - Afscheidsconcert van Bernard Haitink als chef-dirigent van het Concertgebouworkest (foto: Kors van Bennekom)
 •                   1988 - Bernard Haitink verlaat het podium en het Concertgebouworkest na zijn afscheidsconcert als chef-dirigent (foto: Kors van Bennekom)
  1988 - Bernard Haitink verlaat het podium en het Concertgebouworkest na zijn afscheidsconcert als chef-dirigent (foto: Kors van Bennekom)
 •                   2017 - Bernard Haitink wordt bevorderd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. (foto: Mladen Pikulic)
  2017 - Bernard Haitink wordt bevorderd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. (foto: Mladen Pikulic)
 •                   2018 - Bernard Haitink (foto: Milagro Elstak)
  2018 - Bernard Haitink (foto: Milagro Elstak)

Internationale carrière

Na het beëindigen van zijn chefschap in Amsterdam leidde hij ruim veertien jaar lang de Royal Opera in Londen. Hij was ook music director van de Glyndebourne Festival Opera, chef-dirigent van het London Philharmonic Orchestra en de Sächsische Staatskapelle Dresden, en meest recentelijk van het Chicago Symphony Orchestra. Als gastdirigent werkte hij regelmatig met de meest vooraanstaande orkesten wereldwijd. Zijn uitgebreide discografie omvat een groot deel van het symfonisch repertoire en vele opera’s.

In het seizoen 1998/99 kreeg hij bij Het Concertgebouw Carte Blanche. In hetzelfde seizoen keerde hij terug bij het Concertgebouworkest en werd hij benoemd tot eredirigent. Sindsdien was hij op regelmatige basis te gast. Zo leidde hij bij het 125-jarig jubileum in 2013 de Achtste symfonie van Bruckner. In het seizoen 2018/2019 stond hij met drie verschillende programma’s voor het orkest. Tijdens zijn laatste concerten met het Concertgebouworkest op 24, 25 en 27 januari 2019 dirigeerde hij Mozarts Symfonie nr. 40 en Brahms’ Vierde symfonie.

Bernard Haitink was een groot ambassadeur voor de symfonische muziek en voor de Nederlandse cultuur in het algemeen. Hij ontving talloze onderscheidingen, waaronder de Erasmusprijs 1991 en de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje 1998. De Britse koningin verleende hem in 2002 de titel Honorary Companion of Honour. Hij was conductor emeritus van het Boston Symphony Orchestra, ‘Ehrenmitglied’ van de Berliner Philharmoniker en erelid van het Chamber Orchestra of Europe.

In 2006 stond het Concertgebouworkest stil bij het feit dat Haitink precies 50 jaar eerder debuteerde bij het orkest (Goud voor Haitink). Ter ere van dit jubileum werd een fonds in het leven geroepen: het Bernard Haitink Fonds voor jong talent. Haitink is voorts de ontvanger van de Concertgebouw Prijs (maart 2007) en de Edison Klassiek Oeuvreprijs (november 2016). In 2017 werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hiervoor komen mensen in aanmerking ‘met bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving’. Bernard Haitinks verdiensten zijn onbetwist.

Bernard Haitink dirigeert Vier letzte Lieder van Richard Strauss
Cover opname Bruckners Achtste symfonie onder leiding van Bernard Haitink
Cover van de cd met de opname Bruckners Achtste symfonie onder leiding van Bernard Haitink.