Koninklijk bezoek bij orkest en Klaus Mäkelä

Hare Majesteit Koningin Máxima, en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix waren op vrijdag 25 november te gast bij ons concert. Na afloop maakte onze beschermvrouwe voor het eerst kennis met toekomstig chef-dirigent Klaus Mäkelä. Lees meer over de betrokkenheid van onze beschermvrouwe.
H.M. Koningin Máxima en H.K.H. Prinses Beatrix ontmoeten Klaus Mäkelä na afloop van het concert. - foto: Eduardus Lee
H.M. Koningin Máxima en H.K.H. Prinses Beatrix ontmoeten Klaus Mäkelä na afloop van het concert. - foto: Eduardus Lee

Koningin Máxima is sinds 2005 beschermvrouwe van het Concertgebouworkest, toen ze die functie overnam van de drie jaar eerder overleden Prins Claus. Sindsdien vervult zij de functie met grote betrokkenheid. Dat blijkt ook uit haar aanwezigheid bij dit concert onder leiding van artistiek partner Klaus Mäkelä. 

Tussen de musici

De koningin brengt eens in de zoveel tijd een werkbezoek aan het orkest. Dan geven we haar graag de gelegenheid achter de schermen te kijken en dicht bij de muziek en de musici te komen.

Koningin Máxima en toenmalig algemeen directeur Jan Raes tijdens een repetitie tussen de orkestleden in 2018 (foto: Milagro Elstak).

'Een bijzondere herinnering is een werkbezoek dat ik in april 2018 bracht’, vertelt Koningin Máxima*. ‘Tijdens een orkestrepetitie mocht ik tussen de orkestleden plaatsnemen. Wat een betoverende ervaring om omringd te zijn door de muziek en het samenspel van de verschillende instrumenten op een geheel nieuwe manier te horen.'

Muziek kan ons verrassen, vervoeren en verbinden. Mede dankzij het Koninklijk Concertgebouworkest beseffen we hoe waardevol dit is voor ons allemaal!
- Hare Majesteit Koningin Máxima

In voor- en tegenspoed

In juni 2020, tijdens de coronapandemie, bezochten de koning en koningin het orkest terwijl het een concertstream opnam. Vanaf het zijbalkon konden zij zien hoe de musici onder leiding van Ton Koopman speelden met een onderlinge afstand van meer dan 1,5 meter. Met dit bezoek wilde het koninklijk paar zijn belangstelling tonen en steun betuigen.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tijdens een bezoek aan een concert tijdens de coronapandemie (foto Peter Tollenaar).

Hart voor muziekeducatie

Op 2 juni 2021 bracht Koningin Máxima een werkbezoek aan het orkest. De aanleiding was een kennismaking met zowel de nieuwe directie als met het pand aan de Gabriël Metsustraat, waar het orkest sinds januari 2019 gehuisvest is. Ze bezocht de kantoren en de repetitiestudio’s, woonde in de Amsterdamzaal een videoregistratie van een strijkkwartet bij en sprak met stafleden en musici. 

Koningin Máxima in gesprek met Liesbeth Bosboom (academiste 2021/2022) en Coraline Groen (academiste 2018/2019 en inmiddels violiste in het orkest) tijdens haar bezoek aan het kantoor op de Metsustraat voor een kennismaking met de nieuwe directie.
Koningin Máxima in gesprek met celliste Liesbeth Bosboom (academiste 2021/2022) en violiste Coraline Groen (academiste 2018/2019 en inmiddels volwaardig orkestlid) tijdens haar bezoek aan het kantoor op de Gabriël Metsustraat (foto: Patrick van Emst).

De koningin werd bijgepraat over onder meer de Academie van het Concertgebouworkest, het Europese jeugdorkest Young en andere educatieve activiteiten. Muziekeducatie ligt de koningin na aan het hart: 'Iedereen verdient de kans om te ontdekken hoe mooi het is om van muziek te genieten en samen met muziek bezig te zijn. Daar kunnen we niet jong genoeg mee beginnen. (...). Betrokkenheid van een topgezelschap als het Concertgebouworkest bij deze investering in de jongste generatie is en blijft nodig!'

Het Concertgebouworkest als ambassadeur

Met regelmaat draagt het Concertgebouworkest bij aan een staatsbezoek in het buitenland. Koningin Máxima: 'Het Koninklijk Concertgebouworkest is een fantastische ambassadeur voor Nederland. Tijdens mijn bezoeken aan het buitenland gebeurt het regelmatig dat mensen mij spontaan vertellen over hun bewondering voor het orkest en over de onvergetelijke concerten die zij hebben bijgewoond. Bij veel verschillende gelegenheden heb ik zelf de magie van het orkest ervaren, zowel voor als achter de schermen.’

April 2021: De tweede dag van het staatsbezoek aan Duitsland sloten de koning en koningin af met een concert in het Konzerthaus in Berlijn. Het Concertgebouworkest speelde onder leiding van dirigent Iván Fischer, en met violiste Sylvia Huang als soliste (foto: ANP / Sem van der Wal).

* Uit een bijdrage van Hare Majesteit Koningin Máxima in L'art pour l'autre, Jan Raes over 11 jaar Concertgebouworkest (december 2019).