Vrouwen aan de top

Een goede vertegenwoordiging van vrouwelijke dirigenten en componisten is aan de internationale top van de symfonieorkesten niet vanzelfsprekend. Het Concertgebouworkest draagt graag bij aan een betere balans. Daarom lanceren we op 5 april het Fonds Toonaangevende vrouwen in muziek.
Emanuelle Haïm, foto: Priska Ketterer/ LUCERNE FESTIVAL
Emanuelle Haïm, foto: Priska Ketterer/ LUCERNE FESTIVAL

 Fonds Toonaangevende vrouwen in muziek

Dit voorjaar staan Joana Mallwitz, Emmanuelle Haïm en Marin Alsop op de bok bij het Concertgebouworkest en klinken werken van onder meer Ellen Reid, Sofia Goebaidoelina en Jessie Montgomery.  De laatste jaren stijgt het aandeel vrouwelijke dirigenten en componisten bij het orkest ieder seizoen.  Maar, waar het aantal vrouwelijke orkestleden en solisten bij het orkest in overeenstemming is met bredere maatschappelijke verhoudingen, blijven vrouwelijke componisten en dirigenten onderbelicht.

Door een actieve rol te spelen in het stimuleren en ontwikkelen van vrouwelijk talent onder componisten en dirigenten wil het orkest bijdragen aan een evenwichtiger verhouding met meer vrouwelijke rolmodellen aan de top.   

Met uw steun

Wilt u ook bijdragen aan betere verhoudingen aan de symfonische top? Neem contact op met de afdeling Development van het Concertgebouworkest, Anne Christin Erbe (Directeur Foundation Concertgebouworkest) a.c.erbe@concertgebouworkest.nl / t 020 305 10 10.

Lees hier meer over de uitgangspunten en het plan van aanpak.

Fonds Toonaangevende vrouwen in muziek

Lees meer over vrouwelijke componisten bij het Concertgebouworkest