Welkom Klaus Mäkelä!

Op 19 augustus geeft Klaus Mäkelä zijn eerste concert als onze artistiek partner. In het kader van de VriendenLoterij Zomerconcerten dirigeert hij Kaija Saariaho’s Orion en de Zesde symfonie van Gustav Mahler.
Klaus Mäkelä (foto: Marco Borggreve)
Klaus Mäkelä (foto: Marco Borggreve)
'Je hoeft de klank van het Concertgebouworkest maar één keer te horen om hem voor altijd te bewonderen. Ik ben vereerd om verantwoordelijkheid te mogen dragen voor het behoud en bij te dragen aan de toekomstige ontwikkeling ervan.'
- Klaus Mäkelä

Op 10 juni kondigde het Concertgebouworkest aan dat Klaus Mäkelä artistiek partner van het orkest wordt, om in 2027 chef-dirigent te worden. ‘Ik ben als dirigent erg klankgericht, en als je de klank van dit orkest een keer gehoord hebt, vergeet je die nooit meer’, vertrouwde Klaus Mäkelä de verzamelde muziekpers toe tijdens de persconferentie in de Spiegelzaal. ‘Ik heb zin om die traditie te koesteren en er nieuwe details aan toe te voegen.’

De eerste repetitie

Eerste repetitie van seizoen 2022/2023 met Klaus Mäkelä

Nu is het gezamenlijke avontuur begonnen. Op 28 en 31 augustus gaat het orkest met de Finse dirigent op tournee; dan klinken Saariaho’s Orion en Mahlers Zesde in respectievelijk Berlijn en Keulen. Verderop in het seizoen leidt de kersverse artistiek partner nog vier programma’s.

Klaus Mäkelä in gesprek met Dominic Seldis

Achtste chef

Vanaf seizoen 2023/2024 bouwt het aantal gezamenlijke weken op naar minstens twaalf wanneer hij in 2027 aanvangt als achtste chef-dirigent van het Concertgebouworkest. In de tussentijd blijft Klaus Mäkelä trouw aan het Orchestre de Paris en het Oslo Filharmonisch Orkest, terwijl hij ook in Amsterdam al nauw betrokken is bij de artistieke koers.

In een sterke traditie

Klaus Mäkelä debuteerde in september 2020 bij het Concertgebouworkest, en vanaf het eerste moment was duidelijk dat er sprake was van een perfecte combinatie. Na dit bijzonder overtuigende debuut nodigde het orkest hem nog datzelfde seizoen twee keer uit. In het seizoen daarop leidde hij het orkest onder andere op tournee in Hamburg en Reykjavík. Iedere keer werd de collectieve wens van de orkestmusici om Klaus Mäkelä te vragen als hun nieuwe chef-dirigent opnieuw bevestigd.

'Zelden hebben we zo’n overweldigende steun van onze musici voor een toekomstige chef-dirigent ervaren.' 
- Jörgen van Rijen
solotrombonist, voorzitter van de Artistieke Commissie

Het Concertgebouworkest heeft een sterke traditie van langdurige samenwerkingen met dirigenten, onder wie Willem Mengelberg, Bernard Haitink en Riccardo Chailly, vanaf een vroeg stadium in hun carrière. Met de benoeming van Klaus Mäkelä als artistiek partner voor vijf seizoenen voordat hij zijn functie van chef-dirigent oppakt, begint het orkest aan een nieuwe reis die vele jaren van artistieke hoogtepunten en nieuwe ontdekkingen zal opleveren.

Dvořák onder leiding van Klaus Mäkelä 

Bekijk een fragment van de finale uit Dvořáks Negende Symfonie 'Uit de nieuwe wereld'. Een uitvoering door het Concertgebouworkest onder leiding van Klaus Mäkelä.

Concerten onder leiding van Klaus Mäkelä:

Over Klaus Mäkelä

Klaus Mäkelä is chef-dirigent van het Oslo Filharmonisch Orkest, muziekdirecteur van het Orchestre de Paris en artistiek leider van het Turku Music Festival. In het seizoen 2022/2023 maakt hij zijn debuut als gastdirigent bij de New York Philharmonic, de Berliner Philharmoniker en het Leipziger Gewandhausorchester en keert hij terug naar de Verenigde Staten voor concerten met The Cleveland Orchestra en het Chicago Symphony Orchestra. Klaus Mäkelä heeft een exclusief contract bij Decca Classics. Als eerste project voor het label nam hij met het Oslo Filharmonisch Orkest de complete cyclus van Sibelius’ symfonieën op, die in maart 2022 werd uitgebracht.

Lees de uitgebreide biografie

Klaus Mäkelä en het Concertgebouworkest

 •                   Sibelius Symfonie nr. 1, september 2020 (Milagro Elstak)
  Sibelius Symfonie nr. 1, september 2020 (Milagro Elstak)
 •                   Sibelius Symfonie nr. 1, september 2020 (Milagro Elstak)
  Sibelius Symfonie nr. 1, september 2020 (Milagro Elstak)
 •                   Na afloop van het concert op 25 september 2020 (Milagro Elstak)
  Na afloop van het concert op 25 september 2020 (Milagro Elstak)
 •                   Het Concertgebouworkest voor het eerst in IJsland - Harpa in Reykjavik, november 2021 (Peter Tollenaar)
  Het Concertgebouworkest voor het eerst in IJsland - Harpa in Reykjavik, november 2021 (Peter Tollenaar)
 •                   Elbphilharmonie Hamburg, november 2021 (Peter Tollenaar)
  Elbphilharmonie Hamburg, november 2021 (Peter Tollenaar)
 •                   Kerstmatinee 2020 (Milagro Elstak)
  Kerstmatinee 2020 (Milagro Elstak)
 •                   Kerstmatinee 2020 (Milagro Elstak)
  Kerstmatinee 2020 (Milagro Elstak)