Petra van der Heide, harp

een portret

Petra van der Heide studeerde bij Erika Waardenburg, Maria Graf en Charlotte Cassedanne-Yoran. 

Ze won verschillende prijzen bij Nederlandse en internationale concoursen. In 1991 soleerde ze bij een productie van het Nederlands Danstheater in Debussy’s Danse Sacrée et Profane. 

Van 1993 tot 2003 vestigde Petra van der Heide zich in Duitsland, waar ze onder meer speelde in het Gewandhausorchester Leipzig, de Bamberger Symphoniker, de Hamburger Symphoniker en het Symphonieorchester van de Hessische Rundfunk in Frankfurt. Van 1998 tot 2003 was ze als soloharpiste verbonden aan de opera van Darmstadt.

Sinds augustus 2003 is Petra van der Heide soloharpiste bij het Concertgebouworkest. 

Petra van der Heide specialiseerde zich in het geven van proefspeltrainingen en doceert dit sindsdien iedere zomer exclusief aan het HarpMasters Festival in Zwitserland. Daarnaast geeft ze masterclasses wereldwijd en is een veelgevraagde projectmanager op het gebied van (harp-)proefspelen in heel Europa.

Petra van der Heide heeft maar liefst twee harpen in bruikleen via de Foundation Concertgebouworkest, een Horngacher Orchestra en een Camac Oriane, respectievelijk gebouwd in 2015 en in 2008. De Horngacher werd deels bekostigd door particuliere donateurs en deels door bijdragen via een Rentepuntenactie van ING

Gerelateerde video's